۲۹ مهر ۱۳۰۰ ـ افتتاح کتابخانه تربیت
جمعه ۲۹ مهر ۱۳۰۰
مصادف با ۱۸ صفر ۱۳۴۰ و ۲۱ اکتبر ۱۹۲۱
افتتاح کتابخانه تربیت
زمانی که مخبرالسلطنه ـ والی آذربایجان ـ ریاست اداره فرهنگ را برعهده محمدعلیخان تربیت نهاد، وی نیز به طبع روحیه ذاتی خود یکی از اتاقهای اداره را برای تأسیس کتابخانه تخصیص داد و به جمعآوری کتاب پرداخت و پس از چند ماه، در کنار دبیرستان فردوسی دو اتاق برای دفتر و مخزن کتابخانه تدارک دید و علیاکبر صمیمی را به ریاست کتابخانه تعیین نمود.
در مدت ۳ سال، تعداد کتابها به ۲۱۲۷ جلد رسید و فهرستی از آنها تدوین و چاپ گردید. تعداد کتابها رفتهرفته بیشتر میشد به طوری که در سال ۱۳۰۹ هجریشمسی به رقمی بیش از ظرفیت کتابخانه رسید و از طرفی چون محلی تاریک و مرطوب بود، فکر ایجاد کتابخانهای آبرومندانه از طرف تربیت شکل گرفت و وی با مساعدت محمد نخجوانی و اسماعیل امیرخیزی آغاز به بنای کتابخانه نمود. از اشخاص مهم شهر دعوت شد تا ضمن شرکت در انتخابات هیئت مدیر کتابخانه، در این راه مساعدت نمایند.
بدین ترتیب حدود ۱۰۰۰ مترمربع از زمین سربازخانه قدیم ـ محل کنونی دانشسرای پسران ـ برای ساخت عمارت کتابخانه تحت عنوان کتاخانه تربیت در اختیار اداره فرهنگ قرار گرفت. در همان جلسه مبلغ ۲۷۰۰ ریال به عنوان اعانه و کمک از کارمندان کمیسیون جمعآوری شد و بدین ترتیب مقدمات ساخت محل کنونی کتابخانه تربیت کلید خورد و رفتهرفته با کمکهای مادی و معنوی مردم فرهنگ دوست تبریز و مساعدت شهرداری، ساختمان کتابخانه تربیت تکمیل گردید.
در سال ۱۳۱۴ هجریشمسی تعداد کتابهای موجود در این کتابخانه به رقم ۸۰۳۱ جلد رسید و بودجه کتابخانه در ردیف بودجه اداره فرهنگ منظور گردید.
هم اکنون کتابخانه تربیت به عنوان گنجینه ارزشمند و تاریخی، با بیش از ۵۰ هزار عنوان کتاب از کتابخانههای غنی کشور است که با وجود نزدیک به ۳۰۰۰ عنوان کتاب روسی، از مخازن ویژه فرهنگی بهشمار میرود.