۱۲ اسفند ۱۳۱۱ ـ درگذشت میرزا صادق مجتهد تبریزی
جمعه ۱۲ اسفند ۱۳۱۱
مصادف با ۶ ذیقعده ۱۳۵۱ و ۳ مارس ۱۹۳۳
درگذشت میرزا صادق مجتهد تبریزی
جریان تصویب قانون متحدالشکل شدن لباسها در تبریز با مخالفت گروهی از علمای تبریز، از جمله میرزا صادق مواجه شد که در نهایت به دستگیری و تبعید ایشان منجر گردید و آیتالله میرزا صادق مجتهد تبریزی که تا آخر عمر خویش در تبعید بود، سرانجام در شهر سنندج به دیار باقی شتافت و پس از انتقال جسد، در حرم حضرت معصومه(ع) به خاک سپرده شد.
وی از علمای مجاهد آذربایجان و فرزند آقا میرزا محمد مجتهد تبریزی بود که در حدود سال ۱۲۳۷ هجریشمسی در تبریز به دنیا آمد.
دروس مقدماتی را در تبریز خواند، سپس برای ادامه تحصیل، به همراه برادر بزرگش میرزا محسن مجتهد، به نجفاشرف رفت و ضمن بهرهگیری از محضر درس بزرگان عصر، به مدارج عالی علمی دست یافت و سرانجام در سال ۱۲۷۲ هجریشمسی به زادگاهش بازگشت.
در جریان جنبشمشروطه، وی نخست از مشروطه حمایت کرد اما به دلیل تندروی انجمن ایالتی آذربایجان از آنان کناره گرفت و با هیأت اسلامی که متشکل از مخالفان مشروطه بود، به همکاری پرداخت.
پس از آنکه انجمن ایالتی، میرزا حسن مجتهد تبریزی را که عالم اول شهر محسوب میشد از تبریز اخراج کرد، میرزا صادق به همراه گروه کثیری از علمای تبریز و به نشانه اعتراض به اقدام انجمن، شهر را ترک کرد و بعد از درگذشت میرزا حسن مجتهد، وی عالم اول تبریز شد و نفوذ کلام و محبوبیت فراوانی بهدست آورد.
از آن مرد مجاهد آثار متعددی برجای مانده است که از آن میان میتوان المقامات الغرویه، رساله فی المشتقات، کتاب الصلوه من اوله الی آخر باب الامامه و الاقتداء، شرح تبصره المتعلمین علامه حلی، رساله فی شرائط العوضین، رساله فی الرباء، انتصاب المهر بالموت، الفوائد، شرح ۱۱ قاعده از مشکلات مسائل فقه و اصول، رساله علمیه و واجبات الاحکام، و قصاید و مراثی متعدد را نام برد.