۹ مهر ۱۳۰۰ ـ شهادت محمدتقی خان پسیان
شنبه ۹ مهر ۱۳۰۰
مصادف با ۲۸ محرم ۱۳۴۰ و ۱ اکتبر ۱۹۲۱
کشته شدن محمدتقی خان پسیان
کلنل محمدتقی خان پسیان ، اولین خلبان ایرانی بود که طی توطئهای از طرف حکومت وقت، هنگام مبارزه با اشرار قوچان شهید و سر از بدنش جدا گردید. سر بیتن وی را با سردوشیهای خون آلودش، همراه با نامهای به مشهد فرستادند.
روز ۱۵ مهر پیکر بدون سرش را پس از غسل، در میان حضور انبوه مردم تشیع و پس از طواف به دور حرم مطهر امام رضا علیه السلام در باغ نادری به خاک سپردند.
وی در سال ۱۲۷۰ هجریشمسی در محله سرخاب تبریز به دنیا آمد. ضمن فراگیری دروس اولیه متداول، با تحصیل در مدرسه نظامی به درجه سروانی رسیده و در فرماندهی نیروهای ژاندارمری مشغول به خدمت گردید.
کلنل محمدتقی خان پسیان مدتی به آلمان عزیمت کرد و با دیدن دوره هوانوردی و انجام ۳۳ نوبت پرواز موفق، نام خود را بهعنوان اولین خلبان ایرانی در تاریخ ثبت نمود.
پسیان در دوران مراجعت به ایران، در فروردین سال ۱۳۰۰ بهعنوان حاکم خراسان منصوب و سرمنشاء خدمات ارزندهای در آن دیار شد.
گفتنی است کلنل پسیان در آن دوران سرشار از خفقان، به ۷ زبان زنده دنیا آشنایی کامل داشت.