۸ مهر ۱۲۶۹ ـ تولد سید احمد کسروی
سهشنبه ۸ مهر ۱۲۶۹
مصادف با ۱۵ صفر ۱۳۰۸ و ۳۰ سپتامبر ۱۸۹۰
تولد سید احمد کسروی
سید احمد حکمآبادی معروف به کسروی ـ تاریخنگار، زبانشناس، پژوهشگر، نظریهپرداز، حقوقدان و اندیشمند ـ در محله حکماوار (حکمآباد) به دنیا آمد. از شش سالگی به مکتب میرفت تا اینکه در سن ۱۲ سالگی، پدرش را از دست داد و از تحصیل بازماند. بعد از ۲ سال کار قالیبافی، دوباره به تحصیل پرداخت و به مدرسه طالبیه رفت. در سال ۱۲۸۵ هجریشمسی و همزمان با آغاز جنبش مشروطه در تبریز، با نام مشروطه آشنا شد و به گفته خود، از همان آغاز به مشروطه دل بست.
در سال ۱۲۸۷ هجریشمسی زمانی که محمدعلی شاه قاجار مجلس را به توپ بست، پس از آن ۴ ماه تبریز دچار درگیری و خونریزی شد و کسروی ۱۷ ساله به ناچار خانهنشین گردید و به خواندن کتاب پرداخت و در این میان رخدادهای تبریز را دنبال کرد تا اینکه تبریز به آرامش رسید و کسروی دوباره به درس خواندن پرداخت و سرانجام به لباس روحانیت دست یافت.
در تابستان ۱۲۸۹ هجریشمسی، وی به بیماری تیفوس مبتلا شد و بر اثر این بیماری، گرفتار یک ناتوانی پیوسته شد که همواره با او بود.
وی که بر منبر مسجد آبا و اجدادیاش میرفت، در سال ۱۲۹۱ هجریشمسی از لباس روحانیون خارج شد و در ۲۹ آذر ۱۲۹۰، روسها با مجاهدان در تبریز درگیر شدند و کسروی با تنی چند از مجاهدان تفنگ فراهمکرده به جنگجویان پیوست اما بعد از ۴ روز، روسها بر تبریز چیره شدند و شهر را به صمدخان شجاعالدوله ـ از دشمنان دیرین مشروطه ـ سپردند.
از این پس کسروی مدتی خانهنشین شد و به خواندن کتاب و آشنایی با دانشهای روز مشغول شد. در سال ۱۲۹۴ هجریشمسی، به مدرسه آمریکاییها ـ مموریال اسکول ـ رفت و همزمان با تدریس، به آموختن زبان انگلیسی پرداخت و سرانجام در ۲۰ اسفند ۱۳۲۴، در اتاق بازپرسی ساختمان کاخ دادگستری تهران به ضرب گلوله و ۲۷ ضربه چاقوی گروه فدائیان اسلام ترور شد.