۲۵ آبان ۱۳۷۷ ـ درگذشت علامه محمدتقی جعفری
دوشنبه ۲۵ آبان ۱۳۷۷
مصادف با ۲۶ رجب ۱۴۱۹ و ۱۶ نوامبر ۱۹۹۸
درگذشت علامه محمدتقی جعفری
بیماری سرطان گریبان علامه جعفری را گرفت تا اینکه در مهرماه همان سال برای معالجه در یکی از بیمارستانهای لندن بستری گردید، اما معالجه پزشکان اروپایی نیز مؤثر نشد و وی دارفانی را وداع گفت. پیکر پاک ایشان پس از انتقال به ایران طی تشییع باشکوهی در حرم مطهر امام رضا(ع) به خاک سپرده شد.
محمدتقی جعفری در مرداد ۱۳۰۴ در محله جمشیدآباد دیده به جهان گشود. وارد مدرسه شد و از آنجا که قبل از آغاز به تحصیل، نزد مادر مقداری درس خوانده بود، از کلاس اول به کلاس چهارم رفت و سال بعد در کلاس پنجم به رتبه اول نایل شد، ولی به علت فقر مالی ناگزیر شد مدرسه را رها کند.
بعدها به تشویق پدر، در مدرسه طالبیه به تحصیل مقدمات پرداخت و مدتی بعد برای ادامه تحصیلات راهی تهران شد. در مدرسه مروی بهفراگیری متن رسائل و مکاسب پرداخت و مدت یک سال در قم مشغول و سرانجام به زادگاهش بازگشت اما مدت کوتاهی اقامت کرد و در سال ۱۳۲۵ هجریشمسی رهسپار نجفاشرف شد و به تعلیم دروس خارج فقه و اصول، مکاسب، خیارات، فلسفه و معارف پرداخت.
محمدتقی جعفری در سن ۲۳ سالگی اجازه اجتهاد دریافت کرد و به تدریس خارج فقه و اصول، به ویژه کتابهای مکاسب و کفایه مشغول شد و بعد از حدود ۱۱ سال تحصیل و تدریس در نجفاشرف، به کشور مراجعت کرد.
از ایشان بالغ بر ۱۲۷ جلد کتاب برجای مانده است که از آن میان میتوان به عناوین زیر اشاره کرد:
ترجمه و تفسیر نهجالبلاغه (۲۷ جلد)، تفسیر و نقد و تحلیل مثنوی (۱۵ جلد)، تکاپوی اندیشهها (۲ جلد)، عرفان اسلامی، وجدان، اخلاق و مذهب، مبدأ اعلا، از دریا به دریا، فکرواره مثنوی، ایدهآل زندگی و زندگی ایدهآل، فلسفه و هدف زندگی، آفرینش و انسان، انسان در افق قرآن، حرکت و تحول از دیدگاه قرآن، بررسی و نقد نظریات دیوید هیوم در چهار موضوع فلسفی، بررسی و نقد برگزیده افکار برتراند راسل، بررسی و نقد کتاب سرگذشت اندیشهها، حقوق جهانی بشر از دیدگاه اسلام و غرب، زیبایی و هنر از دیدگاه اسلام، موسیقی از دیدگاه فلسفی و روانی، بررسی فقهی و حقوقی طرح ژنوم انسانی، همگرایی دین و دانش، علم و دین در حیات معقول، در محضر حکیم، حیات معقول، و طرحی برای انقلاب فرهنگی.