۲۲ مهر ۱۳۸۸ ـ درگذشت سید جمال ترابیطباطبائی
چهارشنبه ۲۲ مهر ۱۳۸۸
مصادف با ۲۴ شوال ۱۴۳۰ و ۱۴ اکتبر ۲۰۰۹
درگذشت سید جمال ترابیطباطبائی
سید جمال ترابیطباطبائی ـ محقق، مورخ و پدر سکهشناسی ایران ـ بعد از سالهای متمادی تلاش و تحقیق در عرصه فرهنگ، تاریخ و هنر، بر اثر بیماری گوارشی و کهولت سن به دیار باقی شتافت و جسم بی روحش در قطعه هنرمندان وادیرحمت آرام گرفت.
وی در سال ۱۳۰۴ هجریشمسی در محله مهادمهین به دنیا آمد. تحصیلات مقدماتی را در مدارس رشدیه و فردوسی به پایان رساند و جهت ادامه تحصیل عازم تهران شدو در رشته تاریخ و جغرافیا به تحصیل پرداخت. همزمان با تحصیل، با رتبه یک دبیری به استخدام وزارت آموزش و پرورش درآمد و در سال ۱۳۳۷ هجریشمسی مأموریت یافت تا موزه آذربایجان را در تبریز به شکل برجستهای ایجاد نماید.
در دوران بازنشستگی اقدام به جمعآوری و تدوین آثار علمی و تحقیقاتی نمود و آثار ارزشمندی خلق کرد که از آن میان میتوان به کتابهای زیر اشاره کرد:
سکههای آق قویونلو و مبنای وحدت حکومت صفویه در ایران، آثار باستانی آذربایجان، رسم الخط ایغوری و سیری در سکهشناسی، سکههای اسلامی دوره ایلخانی و گورکانی، سکههای شاهان اسلامی ایران، سکههای ماشینی ایران و مقدمهای بر سکهشناسی، سکههای ماشینی و سیری بر سکهشناسی، مسجد صفوی خسروشهر، مسجد کبود تبریز فیروزه اسلام، نسبنامه شاخهای از طباطباییهای تبریز، نقشها و نگاشتههای مسجد کبود تبریز، تاریخ تبریز به روایت سکه و ضمایم، وقفنامه طالبیه تبریز، فرامین بقعه شیخ صفی، مغازههای مجیدالدوله یا مجیدیه، تاریخ سردرود به هزار سال قبل از میلاد میرسد، نخستین سکهها، سکههای تامارای گرجی، و سکههایی متنوع از اباقا.