کوفته تبریزی ؛ معروف ترین غذای تبریز
کوفته تبریزی
امروزه شاهد حضور غذاهای جدید و غیر ایرانی، در بسیاری از رستورانها، اغذیه فروشیها و خانههای کشور هستیم که برخی از آنها به دلیل زمان طبخ سریع و مواد اولیهی مدرن همچون سوسیس و کالباس، جای بسیاری از غذاهای بومی و سنتی را پر کردهاند. امری که متاسفانه به مرور زمان و با استفادهی مداوم از آنها، باعث ایجاد مشکلات بیشمار جسمی، تغذیه و سلامتی خواهد شد. این مسئله به حدی جدی و حائز اهمیت است که نگرانی بسیاری از پزشکان و کارشناسان تغذیه و سلامتی را برانگیخته است. اما در کنار این غذاهای غیر مغذی و غیر بومی، هنوز هم میتوان خوراکهای محلی و اصیل ایرانی را مشاهده کرد که با وجود گذشت زمانی طولانی از پیشنهی اولیهی آن، همچنان به عنوان غذایی ثابت و دوستداشتنی توسط خانوادههای ایرانی تهیه و میل میشود. کوفته تبریزی یکی از غذاهای بومی و سنتی استان آذربایجان شرقی، شهرستان تبریز است که به دلیل طعم، عطر و خواص غذایی آن، نه تنها در این خطه از ایران، بلکه در سراسر کشور از طرفداران بسیاری برخوردار بوده و در سطح وسیعی تهیه و طبخ میشود. آشپزها و بانوان کدبانوی استان آذربایجان شرقی، با استفاده از موادی همچون گوشت چرخکرده، برنج، لپه، تخممرغ، پیاز، سبزی معطر (گشنیز، ترخون، جعفری، نعناع، شوید)، رب گوجهفرنگی، روغن، نمک، فلفل، زردچوبه و گردو این غذای لذیذ و فوقالعاده را تهیه و طبخ میکنند. سرو کوفته تبریزی همراه نان تازهی سنگک، سبزیخوردن، ماست و برخی از چاشنیهای بومی طعمی ماندگار را به ارمغان خواهد آورد.
مواد لازم:
- سبزی معطر :۲۵۰ گرم خرد شده
- لپه :دو استکان
- برنج :یک استکان
- گوشت چرخ کرده :۳۰۰ گرم
- نمک و فلفل :به میزان لازم
- تخم مرغ خام :یک عدد
- تخم مرغ پخته :یک عدد
- گردو :نصف استکان
- زرشک :نصف استکان
- پیاز :دو عدد
طرز تهیه:
لپه و برنج را میگذاریم تا بپزد، گوشت را با پیاز خوب میکوبیم بعد از اینکه لپه و برنج پخته شد به مخلوط گوشتمان اضافه میکنیم بعد از اینکه خوب کوبیدیم نمک و فلفل و سبزی را به آن اضافه کرده و با دست خوب ورز میدهیم. بعد از آن تخم مرغ خام را به آن میزنیم و دوباره با دست خوب هم میزنیم.
یکی از تخم مرغ های پخته را بر میداریم و مواد را دور آن میپیچیم تا اندازه ای که از قالب دستتان کمی بزرگتر شود.
کمی گردو و زرشک را برمیداریم و به دور آن مواد کوفته را می پیچیم.
سس کوفته: پیاز را سرخ می کنیم ، رب را در آن سرخ می کنیم و بعد کمی زردچوبه می زنیم و آب می ریزیم تا خوب بچوشد.
بعد از ده دقیقه جوشیدن کوفته ها را یکی یکی به کمک کفگیر در آن میریزیم. بعد از انداختن هر کوفته صبر کنید آب که دوباره به جوش آمد کوفته بعدی را اضافه کنید. سس آن باید مقداری باشد که روی کوفته ها را بگیرد در قابلمه را نگذارید .تا بعد از یکساعت در سس خوب پخته شود. نیم ساعت مانده به اینکه کوفته ها آماده شود سیب زمینی را خوب میشوئیم وو در سس ریخته تا بعد از نیم ساعت آنها هم به همراه کوفته آماده شود.
نکته های ضروری:
- گوشت کوفته بهتر است مخلوط گوساله و گوسفند باشد چون چربی باعث نمیشود که کوفته سفت شود.
- سبزی انواع کوفته ها میتواند تره، جعفری، گشنیز، شوید، ترخون و مرزه باشد. (سبزی کوفته تبریزی فقط تره و مرزه می باشد)
- برنج کوفته باید به حالت کته پخته شود که چسبندگی بیشتری داشته باشد.
- کوفته دستورهای مختلفی دارد در تبریز در داخل کوفته پیاز داغ، زرشک، گردو، بادام؟،کشمش می زنند.