معرفی کتاب شناسنامه تبریز و پیرامون ؛ علی پولاد
شناسنامه تبریز و پیرامون
پروفسور دکتر علی پولاد به سال ۱۳۲۳ خورشیدی در شهر تبریز دیده به جهان گشود. پس از اخذ دیپلم برای ادامه تحصیل به ترکیه رفت و در سال ۱۳۵۱ شمسی موفق به کسب مدرک فوق لیسانس مهندسی کشاورزی از دانشگاه آتاترک ارزروم شد و بین سالهای ۱۳۸۱تا ۱۳۸۸ عنوان دکتری و پروفسوری را از دو دانشگاه جمهوری آذربایجان در یافت کرد و سالهاست که عضو افتخاری مجمع نویسندگان ترکیه و جمهوری آذربایجان است. از سال ۱۳۲۶ خورشیدی به عنوان سرمایهگذار شروع به فعالیت نمود و از آن تاریخ تا سال ۱۳۵۹ خورشیدی، در پیشرفت و ارتقای اقتصاد آنادولی شرقی با مرکزیت ارزروم، تأثیر بسیار بالایی داشته است.
وی در سالهای ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۹ خورشیدی با مشارکت در یکی از شرکتهای پیشرو در صنعت گردشگری ترکیه، در مناطق مختلفی مانند انتالیاکمر (۱۹۸۵ میلادی) سیده (۱۹۸۶ میلادی) و فتحیه (۱۹۸۱ میلادی) سه مجتمع تفریحی و در کاپادوکیا (۱۹۸۷ میلادی) یک هتل توریستی پنج ستاره تاسیس کرد. وی پنجاه سال در ترکیه زندگی می کند و از بنیانگذاران انجمن صاحبان صنایع و بازرگانان ایرانی مقیم ترکیه «ایصیاد (ISIAD) و عضو انجمن صاحبان صنایع و بازرگانان ایران ـ ترکیه « تیصیاد (TISIAD)» بوده، ریاست افتخاری و مادام العمر آن انجمن ها را بعهده دارد.
تبریز پایتخت تفکر شیعی و نخستین پاسدار تمامیت ارضی و سرزمینی مان بوده است؛ مدنیت، تجدد، مدرنیته، تجدد خواهی و نوگرایی از پنجره تبریز بر ایرانیان سلام کرده و به حق به شهر اولینها مشهور شده است. اگر به هر گوشه از هنر، علم، موسیقی، نقاشی، خط، سیاست، شعر و ادب، معماری و ….. ایران زمین نظر بیفکنی، تبریز مکتبی ویژه و خاص برای خود دارد؛ در پنجهها و زخمههای موسیقیدانان، سیاه مشقهای خطاطان، شعر شاعران، غیرت مبارزان و کیاست سیاستمداران، صدای تبریز به خود می خواندت.
شناسنامه تبریز و پیرامون به پنج زبان فارسی، انگلیسی، ترکی استانبولی، ترکی آذربایجانی و روسی با در برداشتن ۷۲۰ موضوع و ۶۷۰ عکس منتشر شده است.
در تألیف کتاب آمده: حدود شش سال پیش طی سفری به زادگاهم تبریز و ملاقات با شهردار محترم وقت جناب آقای دکتر علیرضا نوین و استاندار محترم وقت دکتر علیرضا بیگی تصمیم به تألیف کتابی جامع در مورد تبریز گرفتم، چرا که تألیف و انتشار چنین کتاب نفیسی به عنوان تحفه ای ارزشمند به علاقمندان تاریخ و فرهنگ تبریز و پیرامون آن و نیز میهمانان بلند مرتبهای که به این شهر سفر میکنند، باشد.
وی برای تالیف این کتاب به ممالک متعددی از جمله جمهوری آذربایجان، ازبکستان و جزایر مالدیو سفر کردند تا اطلاعات دقیق و مستندی در مورد مشاهیر و مفاخر بلند پایهای همچون حضرت سید عثمان مرندی به دست آورد. تجربه پنجاه سال گذشته ایشان و رفت و آمدهای ایشان و ارتباط با سایر ممالک دنیا، موجب شد به برخی موضوعات اهمیت بیشتری داده شود که به تفضیل عبارتند از:
- دلایل موفقیت علمی و اقتصادی آذربایجانی ها در ایران و جهان
- هنر معماری تبریز و آثار معماران تبریزی در نقاط مختلف کشور و دیگر ممالک
- تأثیر موسیقیدانان تبریز و پیرامون موسیقی درخاورمیانه
- معرفی مفاخر و مشاهیر آذربایجانی که آوازه آنان مرزهای کشورمان را درنوردیده، از شکوه جهانشمولی برخوردارند که نتیجه این تلاشهای چند ساله منجر به تألیف و انتشار کتاب حاضر گردید که تاکنون سابقهای نه تنها در مورد تبریز که در مورد هیچ یک از شهرها و استان های کشور نداشته است.
کتاب شناسنامه تبریز و پیرامون به کوشش علی پولاد، ویراستاری مجید واعظی، در ۶۰۸ ص.، مصور (رنگی)، انتشارات تبریز،بهاردخت، ۱۳۹۲ و نوبت چاپ دوم (ویرایش جدید)، ۱۳۹۴، قطع رحلی، شمارگان ۳۴۰۰، روانه بازار گردیده است.
منبع: مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی
کتاب شناسنامه تبریز و پیرامون ، اطلسی گرانبهاست که مشخصا از محتوی و عکسهای بسیار باارزش و باکیفیت بسیار بینظیر چاپ ،وانتشار ممتاز ، موجب میشود که خلع اطلس تبریز که تابحال کتاب منتشره بنام(تبریز به روایت تصاویر ) را تکمیل نموده ، که چنین کتابی، برای تبریز و توابع واقعا جای خالی داشت ، لذا بدینوسیله بنده بعنوان معلم با اصالت آذری ،عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، از جناب استاد علی پولاد تشکر و قدردانی نموده و از سخاوت ایشان نسبت هم زبانان و هم نژادان خود قدر دانی مضاعف،دارم …
با احترام .محمدعلی جوانشیر
با سلام و درود خدمت استاد فرزانه و قدردانی از اظهار ایشان.