15345 بازدید
نام های تبریز از دوران باستان تاکنون
اشاره: درباره نام های تبریز از گذشته تاکنون می توان به کتاب (تاریخ تبریز) اثر مجید رضازاده عموزین الدین اشاره کرد.
در کتاب تاریخ تبریز چنین آمده است:
نام شهری که امروزه تبریزتلفظ می شوددرقرون گذشته وحال وهمچنین درزبان اقوام مختلف ودرسفرنامه های جهانگردان ونیزدرکتاب های تاریخی به شکل های گوناگونی مطرح شده اندکه نشان ازتلفظ و نگارش های مختلف این نام دارد.
- تِبریز(tebriz)تلفظ تبریزبه کسره تا یکی ازخصایص لهجه منسوب به خزرهاست.
- تربیز(tarbiz)شکل مقلوب تبریز،بروفق ترکی آذری درزبان خودمردم تبریز.
- تورژ(toreg)نگارش فاوست بیزانسی.
- توریش(torei)شکل دیگری ازنگارش فاوست.
- دَرورژ:نگارش واردان درقرن چهاردهم میلادی.
- تَورَز(tavraz)وآن درزبان فارسی متداول به معنای تب ریزاست.
- تارویی:تلفظ وکتابت آشوری درزمان مادها.
- تارِمِکس(taremex)همان جا.
- تااوری(taori)نگارش دیگرتارویی.همان.
- توری(tori)تلفظ مردم بومی آذربایجان وگویش اکثرروستاییان پیرامون تبریزتا۷۰-۸۰سال پیش.
- توریس(tauris)صورت بازمانده درزبان فرانسه درسده های ۸و۹٫
- توریز(toriz)و(tavriz)نگارش تبریزدرآثارپس ازاسلام.
- تاوریز(tavriz)درسفرنامه اولیاریوس.
- تیریس(tivriss)نگارش اولیاچلبی اززبان مغولی.
- تیوریز(tivriz)نگارش اولیاچلبی اززبان دری.
- تاب ریز(tabriz)نگارش اولیاچلبی اززبان دهقانان.
- گابریز(gabriz)سفرنامه گروته.
- تاورژ(tavreg)درمنابع ارمنی.
- داورژ(davreg)درمنابع ارمنی.
- تربیص(tarbiss)درکتیبه سناخریب پادشاه آشور.
- تاوروس(tavrouss)درکتیبه پروفسورعلیف.
- طب ریز(tabriz)نگارش دیگرشاردن.
- تومیریس(tomiris)نگارش زهتابی.
- تومروس(tomros)اززبان روستاییان اهر.
- گابریس(gabris)نگارس طاهرزاده بهزاد.
- تبرمئیس(tabarmaiss)ازکتاب(تبریزقدیم ازکهنترین ایام تاکنون)
- تایپیس(taypiss)همان.
- تارماکیزا(tarmakiza)آذربایجان درسیرتاریخ ایران.رئیس نیا.
- دبریز(dabriz)رئیس نیا.همان.
- تبریس(tabriss)اوژن فلاندن.
- تبریز(tabriz)نگارش کلمه درکتب پس ازاسلام تاکنون.
لازم به ذکراست نام های دیگری ازجمله:غراقه ، شاهاستن ، اکتابان ، آذرآبادگان و آذرباد به تبریز نسبت داده شده اند.
وجه تسمیه تبریز(تاومریس نماد عزت زنان ترک آذربایجان) بنابر روایت هرودت-ماساژوت ها که در کنار سیحون (ارس) و ماورای آن می زیستند، با رهبری زنی به نام تمریس کوروش وسپاهیان او را با حیله ونیرنگ به داخل سرزمین خویش کشاندند و در همان موقعی که اردوی ماساژت ها به تصرف کوروش در آمده وارتش وی از این پیروزی دلشاد بود کلیه آنها را محاصره کرده ،مورد هجوم قرار دادند. در این نبرد کورورش با سپاهیان زیادی که همراه داشت، در سال ۵۳۰ قبل از میلاد کشته شد. برخی از راویان تاریخ معتقدند با توجه به اهمیت این رخداد نام شهر تبریز که در نقشه های قبل از اسلام تبریس نوشته شده از همین رخداد و نام تمریس اخذ شده است .
[تاریخ ایران باستان-تالیف م.م دیاکونوف-ترجمه روحی ارباب- انتشارات بنگاه ترجمه ونشر کتاب تهران -۱۳۴۶] نقشه های تاریخی قبل از اسلام که tabris نوشته شده است. بررسی بیش از بیست سفرنامه قبل و بعد از اسلام حاکی از آن که گردشگران کشورهای مختلف بر اساس لهجه های متعدد عمدتا یا کلمه توریس یا تبریس یا تبریز و کلمات مشابه با نام تمریس ملکه شکست دهنده کوروش را گفته اند که در تلفظ نام تمریس نیز همین تفاوت های جزیی در تلفظ وجود دارد یعنی توریس.تمریس و… نتیجه گیری ۱٫نام تبریس یا تبریز از یک خانم قهرمان و لیدر قبیله اخد شده و به همین جهت زنان ترک بویژه در آذربایجان برندهای رهبری معنوی خانواده و زبان (آنادیلی)را از آن خود می دانند . ۲٫روس ها از جنگندگی و رهبری زنان ترک همیشه در تا ریخ خود روایت های ستودنی نقل کرده اند. ۳٫اسطوره هایی مانند زری خانم رهبر ترک های ارومیه و خوی برای شکست دادن ارامنه در یادها مانده است. ۴٫زن در هنوز مدیریت سایه و پشت پرده را در جوامع ترک در دست دارد هر چند امور مالی و ظاهر مدیریت ها بر عهده مردهاست.
اوون تومیریس که وجودیتش هنوز مبهمه و به گفته ی هرودت در تاریخنامه ی باستانش رهبره قبایله ماساگت های بود چه ربطی به تبریز داشته!!!!! اوتا قبایل آریایی کوچرو در شماله اسیای میانه و آمودریا بودن و تبریز جزعی از سرزمینه ماد ، تومیریس هم واژه ی یونانیه و اسم اصلیه این شخص که فقط و فقط هرودت ازش اسم برده اونم در حده احتمال، تهمریش بوده
ممنون از توجه شما
تاریخ بافی و همراه کردن منابعی که یا اصلا وجود ندارند یا اگر وجود داشته باشند چنین سخنانی در آنها نیامده و حتی اگر آمده باشد اینچنین نیست از نمونه کارهای افراد بیهویت است.
سیحون در ازبکستان و قرقیزستان کجا و ارس در شمالغرب ایران کجا؟!
ماساژتها قبیلهای سکایی بودند که بمعنی ژتهای بزرگ هستند که همریشهی مردم سرباز و چابهار (جتها) بودند حال ارتباطشان با اتراک چیست؟!
البته چنین خیالبافیهایی برای تسلی خاطر خوب است و میان بیسواد اظهار فضل ولی میان باسوادان آبروریزی و نمایش جهل خود میشود.
ممنون از اظهارنظرتون