محمود غنیزاده سلماسی
(۱۲۵۸ش، تبریز ـ ۳۰ بهمن ۱۳۱۳، تبریز)
شاعر، نویسنده، مترجم، روزنامهنگار
میرزا محمود غنیزاده سلماسی به سال ۱۲۵۸ هجریشمسی متولد شد. پس از کسب تحصیلات مقدماتی در شهر سلماس به ادبیات گرایش پیدا کرد و ضمن مکاتبه با مدیر روزنامه حبلالمتین، به نگارش مقاله پرداخت.
مدتی بعد به قفقاز سفر کرد و آنجا با میرزا عبدالرحیم طالبوف آشنایی پیدا کرد. در سال ۱۲۸۵ هجریشمسی، پس از بازگشت به ایران روزنامه فریاد را پایهگذاری نمود. یک سال بعد توسط دوستانش به تبریز دعوت و در روزنامه شورای ایران به نگارش مقاله پرداخت. مدتی در تبریز بهعنوان منشی مخصوص ستارخان انتخاب شد و توسط وی به نمایندگی انجمن ایالتی تعیین گردید و روزنامه انجمن را راهاندازی و اداره نمود.
پس از دو سال روزنامه بوقلمون و سپس روزنامه شفق را مدیریت کرد تا اینکه در سال ۱۲۸۸ هجریشمسی به دستور والی آذربایجان (مخبرالسلطنه) هفتهنامه محاکمات را انتشار داد.
وی مدتی از امور فرهنگی فاصله گرفت و ریاست عدلیه سلماس را برعهده گرفت اما پس از ورود روسها به تبریز، با جمعی از آزادیخواهان به استانبول مهاجرت کرد و به همکاری با روزنامه اختر مشغول گردید.
در بحبوحه جنگ جهانی اول راهی برلین شد و ضمن همکاری با مجله کاوه، موفق شد سفرنامه ناصرخسرو را تصحیح و انتشار دهد. پس از سالها دوری از وطن، در سال ۱۳۰۵ هجریشمسی به ایران بازگشت و روزنامه سهند را در تبریز تأسیس کرد.
از آثار غنیزاده میتوان کتابهای زیر را برشمرد:
ایران و منابع زندگی آن، رباعیات حکیم عمر خیام، سفرنامه ناصر خسرو، زادالمسافرین، وجه دین، روشنی بیگه جواب، دیوان اشعار، مجموعه مقالات، تاریخ آذربایجان، حماسههای ایران، مختصر تاریخ مجلس ملی ایران، تاریخ مخصوص وزرای عهد قاجار، پالتو، آدم نامرئی، دوای خواب، هیپنوزه یا واهمه، و از شام تا بامداد.
این روزنامهنگار و نویسنده پرتلاش در سال ۱۳۱۳ هجریشمسی در تبریز چشم از جهان فروبست.