محمد تقی پسیان
(۱۲۷۱ش، تبریز ـ ۹ مهر ۱۳۰۰، اطراف مشهد)
کفیل ولایت خراسان، اولین هوانورد ایرانی، از نظامیان صاحبمنصب
محمد تقی پسیان در سال ۱۲۷۱ هجریشمسی در تبریز به دنیا آمد. پس از طی دوران تحصیلات ابتدایی در مدارس تبریز، به تهران رفت و در مدرسه نظام مشغول تحصیل شد.
در سن ۲۰ سالگی با درجه نایب دومی وارد خدمت نظام شد و یک سال در مدرسه صاحب منصبان ژاندارمری به تحصیل پرداخت و زمانی که یک ماه از اتمام دوره تحصیلش مانده بود، با سمت ریاست اسکادران صاحب منصبان جزء به مأموریت بروجرد رفت و طی درگیری با اشرار مجروح شد که همین دلیل موجب گردید به درجه سرگردی ارتقاء یابد.
با آغاز جنگ جهانی اول و تجاوز قوای بیگانه به ایران در جنگ مصلا، شهرت و توصیف شجاعتش در دنیا پیچید. در سن ۲۶ سالگی راهی آلمان شد و هوانوردی را آموخت و ۳ سال بعد به ایران بازگشت و ریاست ژاندارمری خراسان را عهدهدار شد.
در کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ و روی کار آمدن دولت سید ضیاءالدین طباطبایی، طبق دستور رئیس دولت، اقدام به دستگیری والی خراسان ـ احمد قوام (۱۲۵۲ش، تهران ـ ۲۸ تیر ۱۳۳۴، تهران) ـ کرد و ضمن مصادره اموال وی، او را به تهران فرستاد و خود کفالت استانداری خراسان را در دست گرفت.
با سقوط سید ضیاءالدین، قوام از زندان آزاد شد و از طرف احمدشاه قاجار بهعنوان رئیس الوزراء منصوب گردید و بلافاصله پس از ابلاغ حکم، محمدتقیخان را از کفالت ایالت خراسان عزل و نجدالسلطنه را بجای وی گمارد اما کلنل پسیان با طراحی کودتایی دستگیر و سرانجام به دستور قوامالسلطنه با شکل دادن جنگی ناخواسته، به شهادت رسید و سر از بدنش جدا گردید. ۶ روز بعد پیکرش با احترام وارد مشهد شد و در آرامگاه نادرشاه افشار واقع در باغ نادری به خاک سپرده شد.