محمدعلی نوری خالیچی
نویسنده، پژوهشگر، از بنیانگذاران دانشکده های فنی، علوم و علوم تربیتی
دکتر محمد علی نوری خالیچی در سال ۱۳۰۰ شمسی در شهر تبریز در یک خانواده فرهنگی – مذهبی پا به عرصه وجود نهاد. پدر ایشان مرحوم حاج غلام رضا نوری خالیچی بود که فردی مذهبی و از مبارزین مشروطه خواه زمان خویش بود.
استاد تحصیلات ابتدایی خود را در دبستان متحده تبریز آغاز نموده و در سال ۱۳۰۹ تصدیقنامه شش ساله ابتدایی خود را از همان دبستان اخذ نمودند. ایشان تحصیلات متوسطه خود را در دبیرستان فردوسی تبریز گذرانده و دیپلم متوسطه را در تیرماه سال ۱۳۱۸ اخذ نمودند و در همان سال وارد دانشگاه تهران شدند و در دانشگاه علوم آن دانشگاه تحصیلات خود را در رشته علوم ریاضی آغاز نمودند. استاد در طول مدت تحصیل خود دانشجوی ممتاز بوده، بطوریکه ایشان موفق به دریافت مدال علمی درجه اول از وزارت فرهنگ و آموزش عالیه شدند. استاد همچنین در طول دوران تحصیل در دانشگاه تهران شاگرد ممتاز مرحوم پروفسور هشترودی بودند. در خرداد ماه سال ۱۳۲۲ زیرنظر پروفسور هشترودی موفق به دریافت درجه لیسانس آموزش در رشته علوم ریاضی شدند. سپس ایشان به تبریز مراجعت کرده و در دبیرستان فردوسی تبریز به تدریس مشغول شدند و پس از مدتی به عنوان دبیر نمونه مطرح شدند و در سال ۱۳۲۸ به پاس شایستگی و لیاقت ایشان موفق به دریافت مدال فرهنگی از وزارت فرهنگ شدند.
استاد همزمان با تدریس در دبیرستان فردوسی وارد رشته دکترای داروسازی در دانشکده پزشکی و داروسازی تبریز شدند و جزء اولین دوره فارغ التحصیلان رشته داروسازی در دانشکده پزشکی و داروسازی تبریز بودند و در سال ۱۳۳۲ دانشنامه دکترای داروسازی ایشان از دانشگاه تهران صادر شد. ایشان پس از دریافت اولین دکتری دانشگاهی خویش علاوه بر فعالیت داروسازی وارد دانشگاه تبریز شده و تدریس دانشگاهی خویش را با عنوان استادیار آغاز نمودند در همان زمان مدتی نیز رئیس شعبه امتحانات فرهنگ تبریز بودند و به پاس خدمات شایسته ایشان، مدال به پاس فرهنگ از طرف وزارت فرهنگ به ایشان اعطاء شد. استاد در ادامه فعالیت دانشگاهی خویش با کمک همکاران، اقدام به تاسیس بنیان گذاری دانشکده های علوم و علوم تربیتی دانشگاه تبریز نمودند و همچنین در سال ۱۳۳۷، استاد، همراه با مرحوم دکتر غلام علی بازرگان و کوشش همکاران ارجمندشان نظیر مهندس اسماعیل ناصح زاده و مهندس نجاتی و دیگر دانشگاهیان دانشکده فنی تبریز را تاسیس نمودند.
در سال ۱۳۴۳ استاد برای ادامه تحصیل در مقطع دکترای ریاضی عازم کشور فرانسه شدند و وارد دانشکده علوم دانشگاه تولوز فرانسه شدند و پس از ۲ سال تحصیل و تحقیق، به اخذ درجه دکترای دانشگاه تولوز، در موضوع آنالیز ریاضی، با درجه بسیار افتخارآمیز و تقدیر هیئت ممتحنه در ۲۳ ژوئن ۱۹۶۷ نایل شدند. استاد علی رغم اصرار دانشگاه تولوز مبنی بر ماندن در دانشگاه و ادامه همکاری و فعالیت و همچنین امکانات بسیار مطلوب آن دانشگاه، ترجیح دادند به وطن خویش بازگردند و به پرورش و تربیت استعدادهای جوان کشور بپردازند. استاد پس از بازگشت از فرانسه با عنوان دانش یار به تدریس در دانشگاه تبریز و مخصوصاً در دانشکده علوم مشغول شدند. سپس به سبب فعالیت علمی زیاد، ایشان به عنوان استادی را اخذ می نمایند و پس از مدتی ریاست دانشکده علوم دانشگاه تبریز را پذیرفته و همزمان به فعالیت علمی و تدریس می پردازند که در این مدت به همکاری علمی نزدیک با مروحوم پروفسور هشترودی، استاد سابق ایشان و نیز تنی چند از اساتید دانشگاه تولوز فرانسه می پردازند.
استاد در ادامه فعالیت های علمی خویش به سبب کثرت شرکت مقالات ایشان در سمینارها و کنفرانس های ریاضی و همچنین نگارش تعداد زیادی رساله و تالیف کتب، در زمینه ریاضی، موفق به دریافت سومین دکترای علمی رسمی خویش از سوی وزارت فرهنگ و آموزش عالیه کشور می شوند.
استاد در سال ۱۳۵۸ با داشتن کرسی استادی با رتبه و درجات علمی بسیار بالا و به دنبال تعطیلی دانشگاه های سراسر کشور، بازنشسته می شوند.
از انتشارات دوران اشتغال به تدریس استاد در دانشگاه تبریز می توان دهها عنوان مقاله و رساله و همچنین چند جلد کتاب در زمینه ریاضیات را نام برد. که از جمله می توان به رسالات علمی تحت عنوان توابع متغیر مختلط در سال ۱۳۴۵، گردآوری ریاضیات عمومی در سال ۱۳۴۸، محاسبات ماتریسی در سال ۱۳۴۹، توابع تحصیلی و هندسه تحلیلی در سال ۱۳۵۰، مکانیک و مکانیک استدلالی در سال ۱۳۵۳ و همچنین تجدیدنظر در هندسه تحلیلی و کالکولوس در سال ۱۳۵۴ را نام برد و از تالیفات ایشان، می توان به کتاب هندسه تحلیلی در دو جلد به سال ۱۳۴۹، کتاب ریاضیات عمومی در دو جلد به سال ۱۳۵۰، کتاب محاسبات تانسوری و محاسبات ماتریسی ( با همکاری دکر جمال اصفهانی زاده) در سال ۱۳۵۲ (۵۲-۵۱) اشاره کرد. همچنین ایشان چندین کار ترجمه کتب علمی را دارند که از جمله می توان ترجمه کتاب آنالیز مختلط تالیف پروفسور لارسی و آلفرس، استاد ریاضیات دانشگاه هاروازد را نام برد.
استاد پس از بازنشستگی از دانشگاه همچنان به فعالیت علمی خویش در زمینه داروسازی و ریاضیات ادامه داد.
مهمترین نمره سالها تلاش و کوشش استاد علاوه بر نوشتن کتب و رسالات و مقالات علمی، پرورش و تربیت اساتید مجرب و متعهد بوده که هم اکنون در موسسات آموزش عالی و علمی- تحقیقاتی کشور مشغول به تدریس و تحقیق بوده و راه استاد خویش را ادامه می دهند.
سرانجام استاد دکتر حاج محمد علی نوری خالیچی در تاریخ اول فروردین ۱۳۶۹ دعوت حق را لیبک گفت و دیده از جهان ببست. روحش شاد، یادش گرامی و راهش پررهرو باد.
نسیم بلخی نژاد
سلام از وضع خانوادگی و فرزندان او چیزی ننوشته اید
بنده در سالهای ۶۷ و۶۸ با مجید نوری خالیچی که لیسانس قدرت از دانشگاه تبریز بود در مجتمع شهید بهشتی همکار بودم که همان موقع در فوق لیسانس دانشگاه علم و صنعت قبول شد میخواستم بدونم با ایشان نسبتی دارند مثلا فرزندش هستند چون ایشان هم در همان ایام پدرش فوت کرد.
باتشکر و احترام
سلام و درود
متاسفانه این وب سایت ارتباطی با ایشان نداشته و صرفا ایشان را معرفی نموده است.