انسان همان می شود که اغلب به آن فکر می کند. (کوروش کبیر)
خانه » سوغاتی » صنایع غذایی » غذاها » قورما شورباسی ؛ غذای مقوی و خوشمزه برای نسل گذشته
19834 بازدید

قورما شورباسی ؛ غذای مقوی و خوشمزه برای نسل گذشته

قورما شورباسی

غذای مقوی و خوشمزه برای نسل گذشته

قورما شورباسی

می‌توان عادات و فرهنگ غذایی هر جامعه را مهم‌ترین عنصر اصلی شکل‌گیری برنامه‌ی غذایی مردم آن جامعه معرفی کرد. در واقع در کنار فرهنگ اجتماعی، اقتصادی، دینی و مذهبی، ذائقه‌ی افراد و خواسته‌های غریزی و فیزیولوژیکی انسان‌ها، نقشی مستقیم و ماندگار در تعیین الگوی غذاها و مواد اولیه‌ی مصرفی ایفا می‌کنند.

در گذشته که خبری از یخچال‌فریزر و امکانات و تسهیلات امروزی نبود، مردم برای نگهداری از مواد اولیه‌ی مورد نیاز خود، راهکارهای جالب و قابل توجهی را مورد استفاده قرار می‌دادند که اتفاقا یکی از عوامل طعم فوق‌العاده‌ی غذاهای قدیمی، به شمار می‌آید.

قورما شورباسی (نوعی آبگوشت)، یکی از این غذاهای بومی و سنتی استان آذربایجان شرقی است که به دلیل قورمه شدن گوشت مصرفی آن، به این نام شهرت یافته است.

جالب است بدانید که امروزه بسیاری از پزشکان و متخصصان تغذیه و سلامتی، برای درمان برخی از بیماری‌ها، پیروی از رژیم غذایی گذشتگان را که با همین روش‌های مبتکرانه و هوشمندانه به نگهداری مواد غذایی خود می‌پرداختند، توصیه و پیشنهاد می‌کنند.

بانوان کدبانوی استان آذربایجان شرقی علی الخصوص تبریز با ترکیب موادی همچون گوشت قورمه شده‌ گوسفند، پیاز، دنبه و چربی گوسفند، تخم‌مرغ، سیب‌زمینی، فلفل قرمز، لپه، زعفران، نمک، رب گوجه‌فرنگی و ادویه بومی، به تهیه‌ قورما شورباسی معروف دیار خود می‌پردازند.

در بعضی موارد، آشپزهای این استان از نوعی سبزی محلی به نام کالش نیز در تهیه این غذای اصیل ایرانی استفاده می‌کنند.

مواد لازم:

  • “سبزی محلی کالش” (اگر موجود نبود از پیاز استفاده نمائید): ۲۰۰ گرم
  • گوشت قورما: ۴ تکه (به تعداد نفرات)
  • روغن: از روغن حیوانی خود قورما استفاده می شود.
  • لپه: یک فنجان فرانسه سرصاف
  • سیب زمینی: دو عدد (به ازای هر نفر نصف سیب زمینی در نظر گرفته می شود)
  • تخم مرغ: دو عدد (به ازای هر دو نفر یک تخم مرغ در نظر گرفته می شود)
  • رب: نصف تا یک قاشق غذاخوری
  • نمک، فلفل قرمز، زردچوبه: به میزان لازم

 

طرز تهیه:

  1. گوشت قورما را با کمک قاشق کنده و داخل قابلمه میریزیم (یعنی گوشت به همراه روغن حیوانی آن)، سپس سبزی “کالش” را به قابلمه اضافه می کنیم.
  2. گوشت و سبزی را روی حرارت ملایم کمی تفت می دهیم، کمی زردچوبه را نیز به آن می افزائیم تا روغن قورما ذوب شده و سبزی کمی تفت بخورد.
  3. سپس لپه از قبل خیس شده و آبکش شده را به آن می افزائیم.
  4. بعد مقداری نمک و آب (به اندازه لازم برای تهیه ترید، کمی بیش از آن، چون حین جوشیدن مقداری از آب بخار خواهد شد)، را به قابلمه می افزائیم و روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا لپه بپزد.
  5. وقتی لپه پخت، سیب زمینی پوست کنده شده و چهار یا شش قاچ شده را به قابلمه می افزائیم. سپس رب را داخل مقدار کمی آب حل کرده و به قابلمه می افزائیم و اجازه می دهیم روی حرارت ملایم خوب بپزد. همچنین کمی فلفل قرمز نیز به آن می افزائیم.
  6. وقتی سیب زمینی پخت (البته دقت کنیم تا زیاد نپزد و وا نرود)، نصف استکان آب خنک به قابلمه می افزائیم. این کار باعث خواهد شد تا شوربا از جوشیدن باز بایستد. در این حالت تخم مرغ را درون آب قابلمه می شکنیم و اجازه می دهیم بپزد. تا تخم مرغ نپخته است شوربا را هم نمی زنیم. (اگر آب در حال جوشیدن باشد، تخم مرغ به صورت دون دون درخواهد آمد و به صورت یکجا پخته نخواهد شد)
  7. بعد از پختن تخم مرغ، شوربای ما آماده است.
  8. آب آن را همانند آبگوشت از خود شوربا جدا می کنیم. داخل آبش با نان سنگگ ترید درست می کنیم و خود شوربا همراه با نان و یا حتی بدون نان و با قاشق میل می شود.
  9. این شوربا همراه با ترشیجات، سبزی خوردن و یا ماست بسیار خوشمزه می باشد.
برچسب ها :

تاکنون یک نظر ثبت شده است.

  1. متاسفم که چنین غذای سنتی را اینطور اشتباه نوشته اید . شورباز قورمه رب و زرد چوبه ندارد . گوشت را با کالش سرخ نمیکنیم . ابتدا آب پز میکنیم بدون پیاز و سپس داخل روغن دنبه غوطه ور میکنیم تا قورمه شود . روغن باید حتما دنبه باشد و نباید از روغن پیه استفاده کرد .

ایمیل شما آشکار نمی شود

نوشتن دیدگاه