طاهر خوشنویس
(۱۲۶۸ش، اطراف تبریز ـ ۱۲ تیر ۱۳۵۵، تهران)
از بزرگترین نسخ نویسان تاریخ خط
میرزا طاهر تبریزی معروف به خوشنویس در سال ۱۲۶۸ هجریشمسی در یکی از روستاهای شهرستان تبریز چشم به جهان گشود. در سن ۲ سالگی به همراه خانواده راهی تبریز شد و از ۵ سالگی به آموختن قرآن پرداخت.
وی تحصیلات مقدماتی را در مکتب خانه فراگرفت و سپس به واسطه علاقهاش به علوم دینی، صرف و نحو و بخشی از فقه را آموخت. در این زمان بود که استعداد خود را در خط کشف کرد و به تمرین از روی نسخ اساتید بزرگ اقدام نمود و به قدری در نگارش خط پیش رفت که در سن ۱۳ سالگی اولین قرآن را در مدت ۴ سال به رشته تحریر درآورد.
در آغاز انقلاب مشروطه، میرزا طاهر ۱۷ ساله بود که برای تدریس در مدارس فیوضات، رشدیه و مموریال دعوت شد و مدت ۱۴ سال به تدریس خوشنویسی مشغول بود و سپس مدت ۳۵ سال نیز به طور رسمی در مدارس تبریز به تدریس پرداخت تا اینکه در سال ۱۳۳۴ هجریشمسی به سن ۶۶ سالگی وارد دوران بازنشستگی گردید.
میرزا طاهر در سال ۱۳۴۹ هجریشمسی به تهران رفت و باقی عمر را در آن شهر زیست تا سرانجام در سال ۱۳۵۵ هجریشمسی در اوج اقتدار و اشتهار هنری، چشم از جهان فروبست و در تهران به خاک سپرده شد.
به سال ۱۳۷۶ هجریشمسی بزرگداشتی برای استاد مسلم نسخ در تبریز برگزار و مقرر گردید قبر وی از تهران به تبریز انتقال یابد و نهایتاً روز ۱۰ بهمن ۱۳۸۴ پیکرش به تبریز منتقل و پس از تشییع گسترده و باشکوه، روحش در مقبرهالشعرا آرام گرفت.
این استاد بزرگ، کتابهای بسیار ارزشمندی را تحریر نموده است که از آن میان میتوان به قرآن کریم، قرآن عظیم، مفاتیح الجنان، معالم الاصول، خلاصه النحو، رساله رشدیه، ذخیره المعاد، بحر المعارف، ابواب الجنان، جامع المقدمات، تهذیب المنطق، حیدربابایه سلام، و سرمشهای طاهر خوشنویس اشاره نمود.