شیخ نصرالله زرگر شبسترى
(۴ اسفند ۱۲۹۲، تبریز ـ ۱ بهمن ۱۳۸۲، تبریز)
مفسر، عارف، عالم، مجتهد، نویسنده
شیخ نصرالله زرگر شبسترى در آخرین روزهای سال ۱۲۹۲ هجریشمسی در کوى لیلآباد متولد شد.
در کودکى با پدر به شهر شبستر رفت و با تشویق میرزا کاظم شبستر به تحصیل دروس حوزوی پرداخت و در سن ۲۰ بیست سالگى براى ادامه تحصیل راهى مدرسه علمیه طالبیه تبریز شد. علوم مقدماتى و قسمتى از سطح را در تبریز آموخت و چندی بعد در حوزه شهرهای مشهد مقدس و قم ادامه تحصیل داد.
وی در سال ۱۳۲۰ هجریشمسی به عراق رفت و در نجف اشرف از محضر علمای بزرگ کسب فیض نمود و بعد از ۸ سال که در علومی چون فقه، اصول، فلسفه و حکمت اسلامی صاحبنظر شد، و پس از کسب اجازه نقل حدیث و اجتهاد از بزرگان متعدد علم و حدیث، به تبریز بازگشت.
آیت الله شبسترى پس از بازگشت از نجف تدریس رسمى علوم دینى را آغاز کرد و تا چند سال پیش از وفات آن را ادامه داد. ایشان کتابخانهای عظیم داشت که حاصل سالها صرف عمر گرانمایه وى براى تهیه کتب در علومی چون فقه، اصول، حدیث، تفسیر، اخلاق، تاریخ و حکمت بود که در زمان حایتش به کتابخانه مدرسه طالبیه تبریز اهدا گردید.
وی بعد از بازگشت به تبریز در مساجد سید على حکیم (واقع در راسته کوچه) و آیت الله انگجى به اقامه نماز پرداخت و با تشکیل جلسات تفسیر قرآن کریم، جان تازه اى به فعالیتهاى تفسیرى شهر بخشید و نیروهاى فاضل و مستعدى را تربیت کرد که عده اى از آنان در طول هشت سال دفاع مقدس به شهادت رسیدند . روش تفسیر وى بیشتر کلامى ، تاریخى ، ادبى و روایى بود و بنا به اظهار خود از ۲۸ تفسیر شیعه و سنى سود مى جست و بیشتر از همه به تفسیر على بن ابراهیم قمى نظر داشت.
آثار شبستری در حوزههای علمی، اجتماعی و تفسیری از تنوع زیادی برخوردار است اما با این حال تعداد انگشتشماری از آنها به چاپ رسیده است که از آن میان میتوان کتابهای زیر را برشمرد:
اللولؤ النضید فى شرح زیاره مولانا ابى عبد الله الشهید علیه السلام(۱۳۱۹ش)، هدیه الأقرآن الى اخبار لقمان الحکیم(۱۳۲۳ش)، وفادار باشید(۱۳۵۰ش)، چه کنیم تا وفادار باشیم(۱۳۵۳ش)، دُرّ یتیم یا زندگانى لقمان حکیم(۱۳۶۲ش)، مقدمه و تعلیقه بر آداب الصلاه علامه مجلسى، صد پند لقمان حکیم، و طرق الاجازات.
وی پس از عمرى خدمت در عرصه علوم اسلامی و معارف دین، روز چهارشنبه اول بهمن ۱۳۸۲ در زادگاهش چشم از جهان فروبست و پیکرش با عظمت و شکوه حضور اقشار مختلف مردم و علماى تبریز تشییع شد و بعد از اقامه نماز میت به امامت آیت الله رضا توحیدى، در آرامستان وادىرحمت به خاک سپرده شد.