شب آنگاه زیباست که نور را باور داشته باشیم.
خانه » مشاهیر و مفاخر » علما و فضلا » سید محمدعلی قاضی طباطبایی ؛ اولین امام جمعه تبریز پس از پیروزی انقلاب
3298 بازدید

سید محمدعلی قاضی طباطبایی ؛ اولین امام جمعه تبریز پس از پیروزی انقلاب

سید محمدعلی قاضی طباطبایی
(۲۴ فروردین ۱۲۹۲، تبریز ـ ۱۰ آبان ۱۳۵۸، تبریز)
از روحانیون مبارز، اولین امام جمعه تبریز پس از پیروزی انقلاب

سید محمدعلی قاضی طباطبایی

سید محمدعلی قاضی طباطبایی به سال ۱۲۹۲ هجری‌شمسی در تبریز به دنیا آمد. تحصیلات مقدماتی علوم دینی را از پدر و عموی خود فرا گرفت و در جریان قیام تبریز، توسط رضاخان همراه با پدر به تهران و مشهد تبعید شد. پس از مراجعت، به حوزه علمیه قم رفت و مدت ۱۰ سال تحصیلات دینی را در محضر مراجع بزرگ دنبال کرد و سپس راهی نجف‌اشرف شده، نزد علمای برجسته آن دیار تلمذ نمود و سرانجام در سال ۱۳۳۲ هجری‌شمسی به زادگاهش بازگشت.
با اوج‌گیری انقلاب‌اسلامی در سال ۱۳۴۲ هجری‌شمسی، به مبارزه با رژیم پهلوی پرداخت و بارها دستگیر، زندانی و تبعید گردید و پس از پیروزی انقلاب‌اسلامی، به نمایندگی امام خمینی(ره) در آذربایجان و امامت جمعه تبریز انتخاب شد و بعد از سال‌ها خدمت سرانجام در ۱۰ آبان ماه ۱۳۵۸ به‌دست عوامل گروهک فرقان ترور و به شهادت رسید و حکم اعدام‌ ضاربین در تاریخ‌ ۸/۱۱/۱۳۶۰ در محل‌ برگزاری‌ نماز جمعه‌ تبریز به‌ اجرا درآمد.
به خاطر احساسات مردم، خبر رحلت ایشان را مخفی کرده و نزدیکان‌ آیت‌اله، جنازه‌ را شبانه به‌ آرامستان‌ بقائیه‌ منتقل‌ کرده و غریبانه‌ غسل‌ داده و کفن‌ کردند. جریان شهادت‌ را شبانه‌ به‌ اطلاع‌ حضرت‌ امام‌(ره) رسانده و راجع‌ به‌ محل‌ دفن‌ از ایشان سئوال کردند و ایشان دستور دادند پس از تشییع،‌ در مسجد مقبره‌ و در کنار اجدادش‌ به‌خاک‌ سپرده‌ شود.
روز جمعه جنازه‌ آیت‌اله از محل‌ اقامه‌ نمازهای‌ جمعه‌اش‌ تشییع‌ شد. هفته‌ پیش‌ نماز را او اقامه‌ کرد اما این‌ هفته برای جسد آرام‌ و مجروح‌ او نماز خوانده می‌شد. ازدحام جمعیت از میدان جهاد تا میدان ساعت بود و بیش از ۲میلیون نفر برای تشییع پیکر ایشان حاضر شده بودند.
وی علاوه بر فعالیت‌های سیاسی، ‌دارای تألیفات متعدد بود که از مهم‌ترین آنها می‌توان کتاب‌های زیر را برشمرد:
‌تعلیقات بر کتاب الفردوس الاعلی، خاندان آل امیر عبدالوهاب، سفرنامه بافت، فصل الخطاب فی تحقیق اهل الکتاب، السعاده فی الاهتمام علی الزیاره، حدیقه الصالحین، و قضا در اسلام.

ایمیل شما آشکار نمی شود

نوشتن دیدگاه