سید حسن شریفزاده
(۴ مرداد ۱۲۶۰، تبریز ـ ۳ شهریور ۱۲۸۷، تهران)
از مبارزان طراز اول جنبش مشروطیت در ایران
سید حسن شریفزاده به سال ۱۲۶۰ هجریشمسی در تبریز به دنیا آمد. پس از تحصیل علوم عربی، ادبیات و خط، به فراگیری زبانهای فرانسوی، آلمانی، انگلیسی و روسی پرداخت و ضمن آن علوم جدید نظیر فیزیک، شیمی، فلسفه و جغرافیا را نیز فراگرفت.
۳ سال مانده به پیروزی انقلاب مشروطه، همراه با عدهای از جوانان تبریز همچون محمدعلی تربیت و سید حسن تقیزاده، به بیدار کردن مردم در برابر مفاسد حکومت ظالمانه عصر پرداخت و چون ناطقی زبردست بود و سخنانش در مردم تأثیر بسزایی داشت، از این رو همراه دوستانش مرکز غیبی تبریز را برای پیشرفت این مقاصد تشکیل داد.
بعد از اعلان مشروطیت، از طرف مردم به عضویت انجمن ایالتی آذربایجان انتخاب شد و به دنبال به توپ بسته شدن مجلس، با مجاهدان و سربازانی که جمع کرده بود، در تبریز علیه محمدعلی میرزا به جنگ برخواست تا اینکه عینالدوله و محمدولیخان تنکابنی جهت سرکوبی قیام وی به تبریز آمدند و حماسه ۱۱ ماهه تبریز اتفاق افتاد. حوالی ظهر روز سوم شهریور ماه ۱۲۸۷، زمانی که سید حسن شریفزاده از انجمنایالتیآذربایجان بازمیگشت و از مقابل کنسولخانه فرانسه عبور میکرد، چند نفر از ولگردان که در لباس تفنگچیان شهری بودند، با شلیک تیری، به جان ایشان سوءقصد کردند و وی بعد از نیم ساعت دنیای فانی را وداع گفت.
قاتلان شریفزاده، دستگیر و به انجمن فرستاده شدند و بازپرس، شلیک کننده گلوله را برای به دارآویختن به مجاهدان سپرد و دیگران را رها کرد.
پیکر مطهرش در گورستان گجیل با عظمت و احترام به خاک سپرده شد اما روسها پس از تصرف تبریز، قبر وی را که از ارکان مشروطیت و شهدای بنام آزادی بود و بنای باشکوهی روی آن ساخته شده بود، از بین بردند.