پروفسور سودابه داوران؛ اولین زن دارنده مدال علمی یونسکو در دنیا
• پروفسور سودابه داوران برنده چهارمین دوره جایزه کمک به علوم و فناوری نانو در سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) است که در این مجال به معرفی کوتاهی از ایشان پرداخت می شود:
سودابه داوران در سال ۱۳۴۴ هجری شمسی در شهر تبریز به دنیا آمد. پدر و مادرش هر دو فرهنگی بودند و از این رو علاقمندی به پژوهش از دوران کودکی توسط والدینش به وجود آمد.
وی مراحل مختلف درسی خود را هر سال با موفقیت بالایی سپری کرد تا اینکه بعد از آزمون کنکور، با رتبه خوب وارد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز شد. مقارن با ورود به دانشگاه، با همسرش که در دوره تخصصی رشته مغز و اعصاب تحصیل می کرد، آشنا شد و با وی ازدواج نمود.
در سال ۱۳۷۶ هجری شمسی رساله دکترای تخصصی خود را که پروژه مشترک بین دانشکده شیمی و دانشکده داروسازی بود با موفقیت ارائه نمود و چندی بعد توانست ۷ مقاله علمی بسیار مهم و بینالمللی از پایان نامه خود تهیه و در مجلات معتبر دنیا منتشر نماید که این مهم بازتاب زیادی در مجامع علمی داشت. بعد از چاپ این مقالات، از دانشگاههای آمریکا و کانادا پیشنهاد موقعیتهای شغلی در مرکز دانشگاهی و تحقیقاتی به وی داده شد که بنابر دلایل متعدد از این موقعیتها استفاده نکرد.
دکتر داوران دو سال بعد از اخذ درجه دکترای پلیمر، به استخدام دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز درآمد و فعالیتهایش را ادامه داد تا اینکه همراه دانشجویانش، در سال ۱۳۸۲ جایزه نخست جشنواره رازی را از آن تیم خود کرد.
وی در این سالها توانست مقالات متعددی منتشر و موفقیتهای قایل توجهی بدست آورد تا اینکه اواخر سال ۱۳۹۳ خبردار شد برای دریافت جایزهای ویژه برگزیده شده است. او در جریان این انتخاب نبود و کاری را هم برای مرکزی که در یونسکو این فعالیت را انجام میدهد نفرستاده بود. این جایزه و مدال در حقیقت در جهت حمایت از افرادی بود که تأثیر چشمگیری در علوم و فنون نانو داشتهاند و کمیته داوری سازمان یونسکو خودش با ارزیابی و مرور مقالات، اختراعات و طرحهایی که دانشمندان مختلف در بیش از ۱۰۰ کشور جهان انجام داده بود، وی را گزینش کرده و بدین ترتیب به عنوان یکی از برندگان چهارمین دوره “جایزه کمک به علوم و فناوری نانو” در سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (UNESCO) انتخاب گردید.
روز ۱۰ آوریل ۲۰۱۵ (۲۱ فروردین ۱۳۹۴) این جایزه ارزشمند در مقر یونسکو در پاریس همراه با دیپلم افتخار به پروفسور داوران تعلق گرفت و خانم ایرینا بوکووا (مدیرکل یونسکو)، شخصاً با تقدیم مدال و دیپلم افتخار از ایشان تجلیل نمود.
دکتر داوران کارهای تحقیقاتی گسترده ای پیرامون توسعه داربست های جدید برای مهندسی بافت و داربست های هیدروژنی قابل تزریق برای ترمیم بافت غضروف و پوست انجام داده است و در کنار آن در حوزه سلول های بنیادی نیز فعالیت دارد و عضویت کمیته سلول های بنیادی دانشگاه علوم پزشکی تبریز و همچنین مسئولیت گروه بیومتریال را نیز عهده دار می باشد.
در سال ۲۰۱۰ میلادی که شورای مدالآوران یونسکو تشکیل شد، وی جزو ۱۰ عضو این شورا بود که در جمع افراد سرشناس علمی بینالمللی که در این کمیته عضویت دارند قرار داشت.
گفتنی است در جدیدترین لیست دانشگاه استنفورد که براساس دادههای پایگاه علمی اسکوپوس انتخاب میشود، نام دکتر سودابه داوران به عنوان ۲ درصد دانشمندان برتر جهان به چشم می خورد.
بخشی از مدارج، اقدامات و افتخارات دکتر داوران:
رئیس مرکز نوآوری و شتابدهی سلامت
مدیر گروه نانو تکنولوژی پزشکی دانشکده علوم نوین دانشگاه علوم پزشکی تبریز
مدیر دپارتمان نانوفناوری پزشکی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
مجری تولید دانش فنی “پدهای پوستی” که در درمان زخمها شامل زخم بستر، زخم دیابت و سوختگیها کاربرد دارد.
مجری تولید دانش فنی “ژلهای تزریقی به مفصل” که از سلولهای غضروف و یا سلولهای بنیادی استفاده شده و به همراه ژلهای پلیمری به مفصل تزریق میشود.
ثبت ۱۵ اختراع در سیستمهای دارو رسانی نوین
ارائه بیش از ۲۰۸ مقاله ISI در مجلات معتبر بین المللی
منتخب جشنواره زنان نانآور و نامآور
انتخاب به عنوان افراد باهوش قرن ۲۱ توسط مرکز بین المللی بیوگرافی
کسب مقام بهترین محقق و پژوهشگر در دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال ۱۳۷۹
کسب رتبه اول در نهمین جشنواره علوم پزشکی رازی در علوم پایه دارویی در سال ۱۳۸۲
کسب مقام بهترین محقق و پژوهشگر در دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال ۱۳۸۳
کسب مقام بهترین محقق و پژوهشگر در دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال ۱۳۸۶
زن نمونه نخبه سال ۱۳۸۶ از طرف نهاد ریاست جمهوری
انتخاب به عنوان بانوی نخبه در میان زنان جهان اسلام در سال ۱۳۸۶
انتخاب به عنوان یکی از ۱۰۰ دانشمند نمونه سال ۲۰۰۸ توسط دانشگاه کمبریج
پژوهشگر نمونه استان آذربایجان شرقی در سال ۱۳۸۷
کسب مقام در اولین فستیوال بانوان معروف و برجسته در سال ۱۳۸۷
عضو شورای مدال اوران یونسکو از سال ۱۳۸۹
منتخب ۱۰۰ دانشمند برتر IBC در سال ۱۳۹۱
برنده جایزه کمک به علوم و فناوری نانو در سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در سال ۱۳۹۴
با درود و ادای ادب واقعا در گرد اوری این بزرگان خطه ازربایجان بزرگ و اصیل زحمت فراوانی را متحمل شده اید ….سپاسگزاریم
و حیف است فردی بزرگان و رهنمایان خودش را نشناسد
سلام و درود
برنامه بلندمدت این وب سایت معرفی ارزشهای منطقه است که امیدوارم موفق بوده باشد.