ستارخان قرهداغی
(۲۸ مهر ۱۲۴۵، قرهداغ ـ ۲۵ آبان ۱۲۹۳، تهران)
قهرمان ملی، از رهبران طراز اول جنبش مشروطه ایران
ستارخان قرهداغی به سال ۱۲۴۵ هجریشمسی در منطقه قرهداغ آذربایجان به دنیا آمد. در سنین جوانی در حادثه مرگ یکی از قاطرچیان مظفرالدین میرزا شرکت داشت و از این رو در زندان نارینقلعه اردبیل محبوس گردید که بعد از ۲ سال موفق به فرار شده و به تبریز گریخت.
پس از مدتی پرداختن به کارهای مختلف در نظامیگری، به جمع تفنگچیان مظفرالدین میرزا درآمد و لقب خانی گرفت.
وی با اینکه تحصیلات بالایی نداشت، ولی بسیار باهوش و جسور بود و زمانی که جنبش مشروطیت آغاز شد، به واسطه وجود جوانمردانهاش، تبریز نقش بسیار مهمی در آن جنبش ایفا نمود و چون این شهر در مرکز تحولات سیاسی ایران قرار داشت لذا فردای صدور فرمان مشروطیت، شهر به عرصه اعتصاب عمومی تبدیل شد.
مسلح شدن ستارخان قرهداغی و پیوستن او به صفوف مجاهدان، همزمان با برقراری حالت فوقالعاده در تبریز بود چندی بعد با توطئه دشمن و به همراه دیگر مبارزان به تهران فراخوانده شد و در باغ اتابک استقرار یافت. بعدازظهر روز ۱۶ مرداد ۱۲۸۹ تعداد ۳ هزار نفر از قوای دولت به فرماندهی یپرمخان ارمنی، باغ اتابک را محاصره و جنگ بین قوای دولتی و مجاهدین تبریزی آغاز شد.
در این نبرد، تیری به پای ستارخان اصابت کرد که باعث شد قدرت حرکت را از دست بدهد. اندکی بعد قوای دولتی او را دستگیر کردند و خود و افرادش خلع سلاح شدند.
بعد از این وقایع، ستارخان خانهنشین شد و پزشکان حاذق برای مداوای پای او تمام تلاش خود را کردند، اما معالجات به جایی نرسید و بعد از ۴ سال تحمل عذاب و سختی در ۲۵ آبان ۱۲۹۳ به دور از زادگاهش درگذشت. جنازهاش با تشریفات کامل نظامی و حضور مردم تهران تشییع و در باغ طوطی واقع در جوار بارگاه حضرت عبدالعظیم حسنی به خاک سپرده شد.