زینب پاشا
(نامشخص، تبریز ـ نامشخص)
بانوی مبارز، شجاع و تأثیرگذار در قیامهای مهم تبریز
دهباشی زینب معروف به زینب پاشا در محله عموزینالدین به دنیا آمد و سال تولد وی هنوز مشخص نشده است. از دوران کودکی وی اطلاع چندانی در دست نیست و آنچه مسلم است نام زینب پاشا بعد از جریان انحصار امتیاز تنباکو در صحنه تاریخ ظاهر شد.
بعد از برقراری معاهده رژی ـ نحصار امتیاز تنباکو ـ بازار تبریز در اعتراض به این قرارداد تعطیل شد اما مأموران مسلح ناصرالدین شاه با زور، بازاریان را مجبور به بازکردن دکانهای خود نمودند. در این حال گروهی از زنان به سرکردگی زینب پاشا به بازار هجوم آوردند و آنان را مجدداً مجبور به تعطیلی مغازهها کردند.
وی پس از لغو قرارداد رژی نیز بیکار نماند و با کمک همپیمانان خود لشکری ترتیب داد و به کمک مردم مظلوم پرداخت.
از جمله کارهای مهم زینب پاشا میتوان به کشف انبار محتکران، مصادره آنها و پخش اموال مکشوفه میان افراد نیازمند اشاره کرد.
گفتنی است که یکی از انبارهای مکشوفه، انبار گندم متعلق به قائم مقام آذربایجان بود که با شجاعت زینب پاشا مصادره شد و در جریان آن ۳۰ نفر از زنان همرزم وی به شهادت رسیدند اما خود زینب پاشا از معرکه جان سالم به در برد.
این شیرزن مبارز چندی بعد با کاروانی راهی کربلا شد و دیگر هیچ اطلاعی از او به دست نیامد و ظاهراً در کربلا درگذشته و همانجا به خاک سپرده شده است.
جناب آقای بهروز رستمی
با عرض سلام و ادب و با تشکر از زحمات عالمانه شما به استحضار می رساند که در یادداشت زینب پاشا و در ذکر تاریخ تولد زینب پاشا سهوی روی داده و تاریخ تولد این شیرزن به اشتباه ۱۲۶۳ شمسی ذکر شده که این تاریخ برابر با ۱۳۰۱ قمری می باشد. می دانیم که اولین حرکت معروف زینب پاشا در جریان تنباکو و در سال ۱۳۰۹ قمری اتفاق افتاده است (رضازاد عموزین الدینی،۱۳۸۸،زینب پاشا،ص۶۹)که با توجه به تاریخ شمسی که شما ذکر کرده اید وی بایستی در این جریان ۸ ساله بوده باشد که می دانیم این مسئله نمی تواند صحیح باشد، خواهشمندم جهت تصحیح و یا حذف این تاریخ (۱۲۶۳)در صورت امکان اقداماتی انجام گردد.
در ضمن تاریخ دقیق تولد زینب پاشا فعلا بدست نیامده و معلوم نمی باشد.
با احترام : مجید رضازاد عموزین الدینی -نویسنده کتاب زینب پاشا و
دانشجوی دکترای تاریخ دانشگاه تبریز
سلام و عرض ادب جناب آقای رضازاد عزیز
ممنون از توجه عالی
اصلاح شد.