خانه حاج مهدی کوزه کنانی / معرفی کوتاه
خانه حاج مهدی کوزه کنانی
(خانه مشروطه )
این بنا با مساحتی برابر با ۱۳۰۰ مترمربع، در دو طبقه و توسط معمار تبریزی بنام حاج ولی در سال ۱۲۴۷ هجریشمسی ساخته شده است.
مالک این خانه تاریخی که محل تصمیمگیریهای مهمی در دوره مشروطه بوده، حاج مهدی کوزه کنانی از تاجران و آزادیخواهان شناختهشده تبریز بود.
بعد از به توپ بستن مجلس در سال ۱۲۸۷ هجریشمسی، این خانه مرکز تجمع تعدادی از چهرههای برجسته مشروطهخواه در آذربایجان بوده و نقش مهمی در جنگهای یازده ماهه تبریز علیه نیروهای دولتی داشته و محل تشکیل جلسات مجاهدین مشروطه به شمار میرفت.
پنجرههای ارسی، درهای منبتکاری شده، کلاه فرهنگی و نورگیر از ویژگیهای مهم این خانه تاریخی و دیدنی هستند که در سال ۱۳۷۵ به موزهای برای علاقمندان به تاریخ تبدیل شد.
تندیسهایی از شخصیتها و مجاهدان دوره مشروطیت همچون ستارخان، باقرخان، میرزا مهدی کوزه کنانی، حسن خان باغبان، علی مسیو، شهید ثقه الاسلام، جهانگیرخان صوراسرافیل، میرزا ابراهیم آقا صبا، میرزا اسماعیل نوبری و غیره، عکسهایی از مظفرالدین شاه، محمدعلی شاه و دستههای مخالف مشروطه، دستگاه چاپ ژلاتینی (پلیکپی دستی) جهت تکثیر شبنامههای دوره مشروطه، تصویر اسناد تاریخی مربوط به انقلاب مشروطیت و فرمان مشروطیت در این خانه به چشم میخورد.
حیاط زیبا و مشجر، حوضخانه سرسرا، آینهها و شیشههای رنگی و دیوارها و ستونهای گچبری شده، از زیباییهای خانه حاج مهدی کوزه کنانی است که به ثبت در آثار ملی ایران رسیده است.