حسن خسروشاهی ؛ کارآفرین بزرگ ایرانی
حسن خسروشاهی ؛ کارآفرین بزرگ ایرانی و بنیانگذار فیوچر شاپ
حسن خسروشاهی یکی از ثروتمندان ترک زبان در جهان است که به سال ۱۳۱۹شمسی در شهر خسروشهر تابع استان آذربایجان شرقی متولد شد.
در ایران تحصیلات خود را در دو رشته حقوق و اقتصاد از دانشگاه تهران به سرانجام رساند و در سال ۱۳۶۰ به کشور کانادا مهاجرت نمود.
هر ایرانی و مهاجر تازه وارد به کانادا از همان روزهای اول ورود، برای خرید وسائل الکترونیکی و لوازم خانگی، بارها گذرش به سوپر استورهای Future Shop می افتد و با غرور نام خسروشاهی را در سرزمین غربت می شنود. ولی علی رغم این همه آوازه و شهرت، اکثریت ایرانیان حتی نام کوچک خسروشاهی را هم نمی دانند. چرا که خاندان آنها با جراید میانه خوبی ندارند و با شهرت طلبی به شدت بیگانه اند اما در عین حال با سکوت به فعالیت های موفق اقتصادی خود ادامه می دهند.
اولین رد پای خسروشاهی با مهاجرت به کانادا در Vancouver, B.C پیدا شد که منجر به سکونت در آنجا گردید و سپس در همان سال با تأسیس شرکت سرمایه گذاری Inwest investments Ltd قدم به محدوده فعالیت های اقتصادی نهاد.
چندی بعد در سال ۱۳۶۱ با تاسیس اولین شعبه Future Shop در ونکوور رسما وارد دنیای اقتصاد شد. این فروشگاه در قیاس با فروشگاه های فعلی بسیار کوچک بود و حدود ۱۲۲۰ مترمربع مساحت داشت و وسایل الکترونیکی آن زمان مانند کمودور را عرضه می کرد و سپس در طی سالها، کم کم بر تعداد شعب افزوده و در استان های دیگر نیز شعباتی دایر نمود.
در سال ۱۳۷۸ عملیات گسترش فروشگاه به بازار خرده فروشی آمریکا، با شکست مواجه گردید و به اجبار سی شعبه آمریکائی Future Shop به تعطیلی کشیده شد.
از وی در سال ۱۳۸۰ با عنوان حاکم بلامنازع اقتصادی کانادا یاد شده چرا که با حدود ۹۰ شعبه، ۷۳۰۰ کارمند و فروش حدود دو میلیارد دلار کانادا توان خود را به اثبات رسانید. در همین سال شرکت Best Buy (بزرگ ترین شرکت در زمینه الکترونیک مصرفی در آمریکا) پیشنهاد خرید به وی داد و در انتهای سال Future Shop با ۵۸۰ میلیون دلار کانادا به تملک شرکت Best Buy در آمد تا با ۱۸۰۰ شعبه بتواند حرف اول را در بازار کانادا و آمریکا بزند.
هنوز بعد از سالها، Future Shop درست به همان شکل پیشین وجود دارد و گرچه هر دو نام تحت تملک Best Buy می باشد اما تفاوت محسوسی در ارائه خدمات وجود دارد و شعبات Future Shop خسروشاهی، خدمات بهتری را عرضه می کنند.
پس از فروش Future Shop، حسن خسروشاهی فعالیت های خود را در زمینه ایجاد زمین گلف، مستغلات، خانه سازی، به تملک درآوردن مراکز خرید ورشکسته و بازسازی آنها، و خرید مجتمع های مسکونی – اقامتی جهت اجاره و امور درمانی گسترش داد.
موسس فیوچر شاپ در سال ۲۰۰۳ میلادی (۱۳۸۲ شمسی) از طرف نخست وزیر بریتیش کلمبیا به عنوان سخاوتمندترین حامی معرفی و مورد تجلیل قرار گرفت. و سال بعد نشریه کانادائی Canadian Business با انتشار فهرستی، او را در لیست ۱۰۰ نفر ثروتمند کانادا قرار داد که با رده ۶۴ و ثروتی معادل ۵۴۰ میلیون دلار کانادا معرفی شد.
همسر ایشان، خانم نزهت خسروشاهی، در تمام این مدت در بریتیش کلمبیا، یک فعال اجتماعی، دست اندر کار امور خیریه و بانی امور هنری بوده و در سال ۲۰۰۵ میلادی به عضویت هیئت مدیره رادیو دولتی CBC درآمده است.
بهزاد خسروشاهی، فرزند این خانواده نیز در حال حاضر در تورنتو کانادا به عنوان رئیس شرکت داروئی Drug Royalty Corporation که به مبلغ ۱۳۳ میلیون دلار خریداری شده است، مشغول به فعالیت می باشد.
خانواده خسروشاهی که به عنوان بنیانگذار و بانی شرکت های مینو و الوند در ایران شناخته می شوند، در حال حاضر در ونکوور کانادا در منزلی به مساحت ۵۴۹۰ مترمربع که در محله West Point Grey بر صخره ای مشرف بر English Bay بنا شده اقامت دارند. در این خانه کتابخانه باشکوهی وجود دارد که دلیلی بر علاقه به کتاب ایشان است.
در حال حاضر مجموعه تحت مالکیت این کارآفرین کانادایی ایرانی تبار ، دارای ۸۰۰۰ کارمند و درآمدی معادل ۲ میلیارد دلار می باشد.