حبیب ساهر
(۱۲۸۲ش، تبریز ـ ۲۴ آذر ۱۳۶۴، تهران)
شاعر، نویسنده، پژوهشگر، پدر شعر نو ترکی
حبیب ساهر در اردیبهشت ماه ۱۲۸۲ در محله دوهچی به دنیا آمد. پدرش در آشوبهای داخلی شهر تبریز در روزهای پیروزی انقلاب مشروطه در سنگر سرخاب کشته شد و ثروت قابل توجهی باقی گذاشت اما به واسطه لاابالیگری برادرش، همه دارایی از دست رفت و کودکی حبیب در فقر سپری شد. پس از تحصیلات مکتبی و دبیرستان، در سال ۱۳۰۶ هجریشمسی به استانبول رفت و به ادامه تحصیلات عالی پرداخت و موفق به اخذ لیسانس جغرافیا شده، عازم باکو گردید و پس از مدتی در تهران بهعنوان معلم استخدام شد.
بعد از سال ۱۳۲۰ هجریشمسی و سقوط خفقان رضاخانی، فعالیتهای فرهنگی و ادبی فراوانی در ایران و بخصوص آذربایجان شروع شد، ساهر هم به نوبه خود فعالیتهای ادبی خود را گسترش داده و تعدادی از کتابهای خود را منتشر کرد و در دوره حکومت پیشهوری در تبریز نیز مأموریت تدوین کتابهای درسی به زبان ترکی را برعهده گرفت.
وی داستاننویس و شاعری توانا بود که آثاری به ۳ زبان ترکی، فارسی و فرانسوی از وی منتشر شده است. همچنین قبل از ظهور نیما یوشیج و همزمان با میرزا تقیخان رفعت، شعر نو فارسی میسرود و سبک جدیدی را در شعر ترکی بنیان گذاشت و در واقع عنوان پدر شعر نو ترکی ایران از آن اوست.
اکنون در دانشکدههای ادبیات ترکیه و جمهوری آذربایجان، دانشجویان دورههای عالی ادبیات ترکی، برای فارغالتحصیل شدن، باید در کنار سایر دروس خود، درسی ۳ واحدی به نام ساهر شناسلیق را هم بگذرانند.
ساهر، جزء سیام قرآن کریم، بخشی از غزلیات حافظ، ۶۰ رباعی اصیل و ناب از خیام، گلستان سعدی و بسیاری آثار دیگر را بهصورت منظوم به زبان ترکیآذربایجانی ترجمه کرد و سرانجام بعد از یک عمر مبارزه در راه استیلای حق و خدمت به خلق، آذرماه ۱۳۶۴ در تهران چشم از جهان فروبست و در بهشتزهرا به خاک سپرده شد.