ارک علیشاه تبریز
ارک تبریز به بازماندههای ایوان جنوبی ارک علیشاه در شهر تبریز گفته میشود. بنای اولیه ارک به قرن هشتم هجری باز میگردد که با هدف ساخت مسجد علیشاه بصورتی ناتمام رها شد. در سالهای بعد با استفاده از دیوارههای اولیه مسجد قلعهای نظامی به جای آن ساخته شد که این بنا تا اواخر دوران قاجار با افزودن الحاقات مختلف مورد استفاده قرار گرفت. بخشهای اضافه شده به دیوارهای اولیه در دوران پهلوی تخریب شد و بخشهایی نیز در دوران پس از انقلاب تخریب گردید. امروزه دیواره جنوبی ارک پا بر جا ماندهاست که برای بازدید عمومی مورد استفاده قرار نیگیرد. در دهههای پس از انقلاب مسجد بزرگی در فضای پیرامون ارک بنام مصلی بزرگ تبریز بنا شده که بخشی از فضای بصری ارک را تحدید کرده. از این مسجد در مراسم مختلف دولتی و در روزهای جمعه برای برگزاری نماز جمعه استفاده میشود.
بنای اولیه ارک در بین سالهای ۷۱۸ تا ۷۳۹ هجری قمری با هدف ساخت آرامگاه بزرگی در صحن مسجد علیشاه تبریز در هنگام وزارت علیشاه انجام شد. با فروریختن سقف بنا به هنگام ساخت و با فوت علیشاه ادامه ساخت بنا در آن زمان متوقف شد. با آغاز جنگهای ایران و روسیه در سالهای ۱۸۰۴–۱۸۲۴ و جنگ ایران و انگلیس در ۱۸۵۷ این بنا و محوطه اطراف آن به سرعت به ارکی نظامی تغییر کاربری دادهشد. به فرمان عباس میرزا ولیعهد قاجار سربازخانه، ستاد فرماندهی جنگ ارتش ایران، و کارخانه ریختهگری و توپ ریزی در محوطه ارک تبریز ساخته شد. همچنین در عهد قاجار عمارت کلاه فرنگی نیز در همین محوطه ساخته شد. محوطه ارک تبریز در دوران مختلف قاجار به عنوان بخشی از برج و باروی شهر و همچنین محل انبار مهمات نظامی استفاده شده است.
در دوران پس از مشروطه با هجوم روسها مردم تبریز به دفاع در برابر تهاجم پرداختند. در این زمان ارک نقطه تمرکز مدافعان تبریزی بود. آنها توپی را نیز به بالای ارک انتقال داده بودند تا در دفاع از مواضع خود از آن استفاده نمایند. با سقوط تبریز و به هنگام اشغال تبریز بدست قوای روس در سال ۱۲۹۰ روسها دیوار ارک را به توپ بستند. پس از اشغال نیز به علت بیمبالاتی روسها در جابجایی گلولههای توپ آتش بخشی از برج و باروی ارک را فرا گرفت.
در دوران مشروطه و پس از آن در محوطهٔ ارک، بناهای دیگری شامل مدرسهٔ نجات، یکی از نخستین مدارس سبک مدرن ایران، و سالن تئاتر شیر و خورشید ساخته شده بود. در دوران پهلوی با تخریب الحاقات زمان قاجار پارک باغ ملت در محوطه جنوبی ارک ساخته شد. بنای ارک تبریز و محوطهٔ باستانی آن در ۱۵ دی ۱۳۱۰ خورشیدی به شمارهٔ ۱۷۰ در فهرست آثار ملی ایران بهثبت رسیدهاست و نقشهٔ حریم استحفاظی قانونی و ظوابط حفاظتی آن در نشست ۲۹ خرداد ۱۳۵۷ شورای حفاظت آثار تاریخی ادارهٔ کل حفاظت آثار تاریخی مشخص و مورد تأیید اعضا قرار گرفته است.
در سال ۱۳۱۰ حصار و باروهای قاجاری ارک تخریب شد و ارک با عنوان مسجد علیشاه به ثبت در فهرست آثار میراث فرهنگی ایران رسید. در سالهای ۱۳۵۳ تا ۱۳۵۷ بیشتر سازههای قاجاری بنا با بهانه ایجاد فضای سبز تخریب شد. در سال ۱۳۶۰ به بهانه تأسیس مصلای نماز جمعه، دیوار شمالی عهد ایلخانی ارک و به همراه پلکان قاجاری ارک توسط جهاد سازندگی با استفاده از بولدوزر و مواد منفجره تخریب شد. در سال ۱۳۷۶ مجری طرح مصلای جدید تبریز در محدوده بنای ارک اقدام به خاکبرداری عمیق در محدوده شرقی ارک با استفاده از ماشینآلات سنگین نمودند. در نتیجه این خاکبرداری بازماندههای زیرساختهای مسجد ارک علیشاه نابود شد. در بازسازی ارک مابین سالهای ۱۳۷۹ تا ۱۳۹۱ توسط سازمان میراث فرهنگی ایران باقیمانده علایم و نشانههای مربوط به ساخت و ساز دوران قاجار از این بنا زدوده شد.
امروزه تنها بخشی از دیوارهای عظیم و محراب بسیار بلند شبستان جنوبی این مسجد برجای ماندهاست. همین بنای باقیمانده از ارک نیز تحت تأثیر بنای مصلی جدید که با ارتفاعی بیشتر از میزان پیشبینی شده در طرح حفاظت ارک ساخته شده قرار دارد. بازماندههای ارک حاکی از وجود یک ایوان به عرض ۳۰٬۱۵ متر و جرز و دیواهای کناری به ضخامت ۱۰٬۴۰ متر و پیها و فونداسیونی ژرف و حجیم متناسب سازههای فوقانی و ارتفاع احتمالی بنا تا خط آغاز طاق استوانهای ۲۵ متر (البته دقت رد تناسب سازههای اثر ۳۶ متر صحیح به نظر میرسد) بوده است.
ارک یکی از بزرگترین سازههای شهر تبریز بود و هر مسافری که به تبریز مسافرت میکرده دیوارهای آن را از دور مشاهده میکرد. همین باعث شده در گذر زمان بازدید کنندگان از شهر تبریز توجه ویژهای به ارک داشته باشند. نقل قولهای زیادی دربارهٔ این اثر مطرح شدهاست که در بسیاری از آنها از عظمت بنای ناتمام ارک سخن رفته است و در برخی نیز اشارهای به تونلهای زیرزمینی طولانی (نقبها) موجود در زیر این بنا شده است. چنین تونلهایی یا وجود خارجی ندارند و یا امروزه اثرای از آنها نمانده است. پارهای از نقل قولها در ذیل آمده است:
وزیر خواجه تاجالدین علیشاه جیلانی (فامنینی) در تبریز و در خارج محله نارمیان، مسجد جامع بزرگی ساخته که صحنش دویست گز در دویست گز و در صفحهای بزرگ از ایوان کسری به مداین بزرگتر، اما چون در عمارتش تعجیل کردند، فروآمد و در آن مسجد انواع تکلفات به تقدیم رسانیدهاند و سنگ مرمر بیمقیسا در او بهکار برده و شرح آن را زمان بسیار یابد.
تعداد مساجد تبریز دویست و پنجاه است… مسجد علیشاه تقریباً بالتمام مخروبه و منهدم شدهاست. قسمتهای سفلی که به گزاردن نماز افراد مردم اختصاص دارد و منارهٔ آن را که بسیار رفیع و بلند است، مرمت کردهاند. هنگام ورود از ایوان نخستین اثری که از تبریز مشاهده میشود، همین منارهاست. چهارصد سال میشود که این مسجد را خواجه علیشاه بنا کردهاست. مشارٌالیه صدراعظم غازان خان شاهنشاه ایران که مقر سلطنتش تبریز بود و در همانجا نیز به خاک سپرده شده بودهاست. هنوز هم مقبرهٔ وی در یک منار مخروبهٔ عظیمی که به نام او، منار «غازان خان» نامیده میشود، مشهود است.
در زمان عباس میرزای قاجار این بنا به محل قورخانه و مخزن مهمات لشکر تبدیل یافت و بههمین سبب نیز نام ارک به آن دادند. از ارک علیشاه اکنون ویرانهای بیش نماندهاست. بلندی ساختمان فعلی ۲۵–۲۶ متر و دهانهٔ محراب آن ۳۸ پا و ۶۹ پله بین دو دیوار از سمت خاور دارد که میتوان به بالای بنا رفت. در زمان [رضاشاه] قسمتی از پهنهٔ اطراف آن را به صورت باغ و گردشگاه عمومی (باغ ملی) درآوردند و سالن نمایشی نیز در کنار آن بنا کردند. اخیراً نیز در برنامههای شهرداری تبریز این مسئله منظور شده و قرار است اطراف آن را بهصورت میدان و خیابان وسعت بدهند؛ بهطوری که بنای باقیمانده که نماد تبریز است، در وسط میدان قرار گیرد.
وقتی که به کنار خیابان ارک رسیدم دربش را باز دیدم همان جوی آبی که حمدالله مستوفی و ژان شاردن و دیگران از آن نام بردهاند در وسط باغچهٔ بزرگی جلوی دیوار عظیم ارک بهچشم میخورد. زلال و روان و در دو سمتش درخت و چمن. به سمت چپ، ساختمانی بود که بر سردرش نوشته بود: «تئاتر آذربایجان». این قسمت را در زمان رضاشاه ساختهاند. روبهروی من صحنی بود میان سه دیوار که عظیم بالا رفته بود و سمت چپش ۶۹ پله با فاصلههایی بیش از ۲۰ سانتیمتر که بالارفتن را دشوار میکرد و نفس را میراند. پله یک بار پیچ میخورد و بعد با همان فاصله میرسد به بالای دیوار. بلندی دیوار ۲۵ متر است و ضخامت آن حدود ۱۰ (دقیقاً ۱۰٬۴۰ متر) که شاید در گذشته با کاشی یا مرمر پوشیده بود؛ اما من که اثری از این دو ندیدم. دور سه دیوار را گشتم با جاهای قراردادن تفنگ که در اطراف دیدم به تمام بارویی عظیم به نظرم آمد و ظاهراً از زمان عباس میرزا که مسجد علیشاه را تبدیل به قورخانه و انبار مهمات کردند، همین شکل مورد استفاده را هم پیدا کرد؛ به شکلی که هیچکس ممکن نیست از ۶۹ پلهٔ بنا بالا برود و در و دیوارها را بگردد و بگوید که اینجا مسجد بودهاست و نه یک قلعه مستحکم نظامی. دور دیوارها -از بالا- حفرههای بزرگی دیدم که به دهانهٔ چاهمانندی و کبوتران چاهی را دیدم که در عمق این حفرهها آمد و شد میکردند. بعد به تحقیق دریافتم که این حفرهها آغاز راههای زیرزمینی و دالانهای بسیار پهن و بلندی بوده که در زمانهای مختلف -بهویژه در دورهٔ قاجاریه و در جریان انقلاب مشروطه و شاید هم در دورهٔ مغول و زمانهای پس از آن- به نوان راههای مخفی برای فرار و رسیدن سریع از اینجا به جاهای دیگر بهکار میآمدهاند. ژ
غزوخان (عزتالله خان) از وضع آشفتهٔ دوران محمدعلی شاه بهره جسته و برای چپاول تبریز با مستبدان همکاری کرده و به تبریز حملهور شدهبود. آزادیخواهان هم از زیر همین نقب به پشت دشمن حمله کردند و پیروز شدند. در مسجد کبود تبریز پشت صحن دوم به دهانهای برخوردم که دریافتم نقبی است که به ارک علیشاه میرسد.
قسمتی از دانشسرای دختران تبریز که در محوطهٔ مسجد استاد و شاگرد سابق بنا شدهاست، چند سال پیش فرود مینشیند و گودال یا تونلی بزرگ نمایان میشود؛ اما برای آنکه کاوش کنند، آن را پر کردند. احتمال میرود که تونل قسمتی از این را زیرزمینی بودهاست؛ این راه بهقدری بزرگ بود که میشد با درشکه از آن عبور کرد. پشت دیوار بلند ارک تبریز در هر سه سمت ویرانهاست با تکه باغی و خانهای و مدرسهای. دهانهٔ محراب ۳۸ پا است و ۶۹ پله که از آن بالا رفتیم. بین دو دیوار از سمت خاور ساخته شدهاست که در زمان سلطنت رضاشاه قسمتی از تپهٔ اطراف ارک را بهصورت باغ و گردشگاه عمومی درآوردند که ساختن سالن تئاتر آذربایجان هم در همین برنامه بودهاست… بهطوری که مشهود است در زیر ابن بنا، سه نقب یا دالان زیرزمینی وجود دارد که یک رشتهٔ آن از ارک به شنبغازان و رشتهٔ دیگر به باغمیشهٔ فعلی -محل سابق ربع رشیدی- و رشتهای نیز از وسط بازار گذشته و پس از عبور از زیر رودخانهٔ آجیچای به حوالی فرودگاه میرسد.
بنای ارک بنایی ناتمام است و به دو بخش قدیمی و جدید تقسیم میشود. بخش جدید توسط تاجالدین علیشاه به بخش قدیمی افزوده شدهاست. بخش قدیمی که در سال ۱۳۶۰ تخریب شد در شمال و بخش جدید در قسمت جنوبی که اکنون باقیمانده، ساخته شدهاست.