احمد ترجانی زاده
(۱۲۸۰ش، مهاباد ـ ۲ مهر ۱۳۵۹، تبریز)
ادیب، نویسنده، مترجم، پژوهشگر، استاد برجسته دانشگاه
احمد ترجانی زاده در سال ۱۲۸۰ هجریشمسی در مهاباد به دنیا آمد. پس از تحصیل در رشته ادبیات فارسی، از سال ۱۳۱۵ هجریشمسی به استخدام وزارت فرهنگ درآمد و در شهرهای مختلف ایران به تدریس زبان و ادبیات فارسی و عربی مشغول شد. با تأسیس دانشگاه تبریز، به آنجا انتقال یافت و فعالیتهای خود را ادامه داد تا اینکه در سال ۱۳۵۱ هجریشمسی از خدمات آموزشی بازنشسته و وارد وادی پژوهش و تألیف گردید.
ترجانی زاده دایرهالمعارف متحرکی بود که در دانشگاه تبریز مفتخر گردید بهعنوان استاد ممتاز معرفی شود و از این رو اغلب بزرگان شعر و ادب فارسی از وی با تکریم یاد میکردند.
از آثار وی علاوه بر مقالات متعدد منتشره در نشریات دانشکده ادبیات، میتوان به تفسیر جزءعم و شگفتیهای آفرینش، تاریخ ادبیات عرب از دوره جاهلیت تا عصر حاضر، شرع معلقات سبع، مثنوی مکتبدار بصره و مجموعه اشعار اشاره کرد.
این استاد برجسته دانشگاه به سال ۱۳۵۹ هجریشمسی در تبریز دار فانی را وداع گفت و در آرامستان وادیرحمت به خاک سپرده شد.
به گفته بهمن سرکاراتی ـ اسطورهشناس، ادیب، نویسنده، مترجم، پژوهشگر (۱۲ شهریور ۱۳۱۶، تبریز ـ ۲۸ مرداد ۱۳۹۲، تبریز) ـ ؛ «فخر فروشی کار نکوهیدهای است ولی به این نازیدن که شاگرد استاد احمد ترجانی زاده بودهام ، نازشی سزاوار است. باید اذعان کرد که از چنین موهبتی برخوردار شدن، در زمانه ما کمتر نصیب کسان میشود. یکتایی ویژه حلقه درس استاد ترجانیزاده در این بود که برای مشتاقان پر اخلاص و نیز برای کسانی که استعداد پذیرش داشته، فرصت و مجالی فراهم میشد که در خدمت ایشان علاوه بر درس علم و دانش، درس شوق نیز بیاموزند.»
آشنایی با مفاخر فرهنگی وچهره های ماندگار و هنرمندان راستین موهبتی بزرگ است.من در این بازدید نام مرحوم ترجانی زاده را جستجو کردم و به یمن این جستجو با تنی چند از چهره های ماندگار سرزمین افتخار آمیز آذر بایجان آشنا شدم واین برای فالی خجسته وغنیمتی بزرگ است.
سلام و درود