آش ماست (یوقورت آش) و آش کشک (قروت قیله)
آش ماست (یوقورت آش) و آش کشک (قروت قیله)
آش ماست یکی از خوشمزهترین آشهای تبریز است که از پیاز، عدس، برنج، سبزی آش، آب گوشت، سیبزمینی، ماست، نخود، لوبیا، کلم برگ و هویج تهیه میشود. البته اگر به همین آش کمی رشته بزنید، تبدیل به آش کشک میشود و آن را به جای ماست، با کشک میخورند.
در برخی از مراسم مهم و ارزشمند، سرو غذاهای بومی و محلی نوعی سنت و آداب است که رعایت کردن آن، در حفظ و در عین حال تکریم آن بسیار موثر خواهد بود. غذاهای سنتی و طبخ آنها از جمله اقداماتی است که در این ایام توسط خانوادههای اصیل ایرانی، صورت میپذیرد. آش قوروت قیله که به آش کشک نیز شهرت دارد، یکی دیگر از غذاهای بومی و سنتی تبریز است که اکثرا در مراسم های ویژه توسط خانواده ها تهیه و میل میشود.
در گویش مردم تبریز، قوروت به معنای کشک و قیله به معنای قورمه است که به عنوان غذایی لذیذ و سرشار از مواد معدنی، ویتامینها، پروتئین و انرژی در نظر گرفته میشود. این خوراک لذیذ و محلی با ترکیب موادی مانند کشک، بلغور گندم، گوجه فرنگی، گوشت مغز ران، سبزی (تره، جعفری، ریحان)، نخود، بادمجان، پیاز، سیر، برنج، لوبیا چشم بلبلی، لوبیا سبز، فلفل سبز، آب گوشت یا قلم، نمک، فلفل و زردچوبه، تهیه و طبخ میشود.
آش کشک به دلیل حضور حبوبات، غلات و فرآورده های لبنی، بسیار مغذی، مفید و مناسب برای سلامت بدن است و انواع ویتامینهای مورد نیاز بدن از جمله جلوگیری یا درمان کمخونی، دردهای استخوان، تقویت معده، منبع عالی کلسیم، ویتامین A، پتاسیم و … را دارا می باشد. افزایش سیستم دفاعی بدن و بسیاری دیگر از خصوصیات و ویژگیهای منحصر به فرد مواد اولیه این غذای بومی از ویژگی های این غذای لذیذ است که مصرف آن توسط بسیاری از پزشکان و متخصصان تغذیه، توصیه می شود.
مواد لازم برای تهیه:
- نخود ¼ لیوان
- لوبیا قرمز ¼ لیوان
- لوبیا چینی ¼ لیوان
- عدس ¼ لیوان
- برنج ½ لیوان
- بلغور گندم ½ لیوان
- سبزی آش خرد شده ۱٫۵ کیلوگرم
- کلم برگ سفید ۵۰۰ گرم
- هویج ۲۵۰ گرم
- سیب زمینی ریز ۲۵۰ گرم
- کشک پاستوریزه ۵۰۰ گرم
- پیاز داغ ۶- ۷ قاشق غذاخوری
- نعناع داغ ۴- ۵ قاشق غذاخوری
- روغن مایع ۲- ۳ قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل و زردچوبه به میزان لازم
طرز تهیه:
حبوبات را از شب قبل با آب گرم خیس می کنیم. سپس آن را با مقداری آب و نمک می پزیم.
در قابلمه ای مناسب، برنج و بلغور را با آب می پزیم و در اواسط پخت کلم و هویج خرد شده و سیب زمینی را اضافه می کنیم و اجازهمی دهیم همه مواد به خوبی بپزند و برنج لعاب بیندازد. سپس سبزی آش را اضافه می کنیم.
روغن را در تابه گرم می کنیم و مقداری زرد چوبه را در آن تفت می دهیم و همراه پیازداغ، نمک و فلفل به آش اضافه می کنیم.
اجازه می دهیم آش با حرارت ملایم بجوشد و جا بیفتد. در نهایت نیمی از کشک را می افزاییم. پس از چند جوش قابلمه را از روی حرارت برمی داریم. آش را در ظرف مناسب می کشیم و روی آن را با کشک و پیازداغ و نعناع داغ تزیین می کنیم.
بسیار عالی حرف نداره واقعا لذت میبرم